Medicinrådet blæser på det 4. princip

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin

ASH: Forventer afklaring på antistoffer til CLL

ASH logoOverlæge, ph.d., fra Hæmatologisk Klinik, Rigshospitalet, Carsten Utoft Niemanns formål med at tage på ASH er først og fremmest at blive opdateret på, hvad der sker inden for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL).

Han fremhæver blandt andet resultaterne fra en tysk studiegruppe, der har undersøgt tillæg af CD20-antistoffer til behandlingen af CLL-patienter med co-morbiditet.

”For et par år siden fik vi de første resultater, hvor der blev vist en overlevelsesgevinst for CLL hos de patienter, der ikke har så meget co-morbiditet. Sidste år blev det vist, at der også er en overlevelsesgevinst for de skrøbelige patienter ved at tillægge CD20-antistoffer, men vi mangler at se, om der er forskelle mellem de to typer antistoffer. Jeg forventer, at det bliver afklaret, hvilke antistoffer vi skal bruge til ældre, skrøbelige patienter med CLL,” siger Carsten Utoft Niemann.

Udover en afklaring på CLL-området håber han at blive opdateret på behandlingen af akut myeoloid leukæmi (AML).

”Jeg håber, at vi kan komme videre i forhold til behandlingen af AML, hvor vi ikke har kunnet rykke så meget i forhold til overlevelsen de sidste år. Selvom der er begyndt at komme nye målrettede behandlinger, har ingen endnu rigtig vist, at det for alvor gør en forskel. Så det går vi og venter på. Desværre har jeg ikke hørt, at der skulle være noget lige om hjørnet, men det vil være mit håb, at der kommer noget, der kan flytte effekten af behandlingen til de patienter,” siger Carsten Utoft Niemann.

Udover opdateringer på CLL og AML, skal Carsten Utoft Niemann deltage i en række investigatormøder, hvor han er med til at arrangere og planlægge nye kliniske forsøg sammen tyske, hollandske og nordiske studiegrupper.

”Jeg skal til nogle superspændende møder om de nye kliniske studier, vi har inden for CLL. Meget af mit fokus er på netværksdelen og på diskussionen med kollegaer, for de fleste af resultaterne kan jeg se i de abstracts, der allerede ligger tilgængelige,” siger Carsten Utoft Niemann.

Han er selv repræsenteret i flere studier på ASH. Et af dem har undersøgt overlevelsen af en populationsbaseret kohorte af CLL-patienter indberettet til Dansk Cancerregisteret 1978-2013. Resultaterne viser, at overlevelsen også uden for de kliniske forsøg er forbedret for CLL-patienter. Studiet præsenteres på en poster med abstractnummeret 1740 lørdag kl. 17.30-19.30.

Tags: ASH 2015

Udskriv Email

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift