Behov for nye behandlinger: MDS-overlevelsen er stort set ikke forbedret de seneste ti år
Fem-årsoverlevelsen for danske patienter med lav- og højrisiko myelodysplastiske syndromer (MDS) er uændret de seneste ti år.
Det viser et studie, som har set på ti-årige tendenser for incidens, behandlingsmønstre og dødelighed hos MDS-patienter i Danmark.
I studiet har en dansk forskergruppe beregnet årlige incidensrater samlet og i henhold til køn og aldersgrupper i en populationsbaseret kohorte bestående af 2.309 MDS-patienter. Forskerne undersøgte tidsmæssige ændringer i den kumulative forekomst af MDS-specifikke behandlinger påbegyndt inden for et år fra diagnosen, tidsmæssige ændringer i den absolutte risiko for død samt fem-års justeret Hazard Ratio (aHRs) for død med justering for alder, køn og komorbiditet.
Data viser, at den aldersstandardiserede forekomst af MDS per 100.000 personår steg en smule fra 5,3 i 2010 til 6,4 i 2019. Den femårige aHR for død i den seneste kalenderperiode sammenlignet med den tidligste kalenderperiode forblev uændret hos patienter med lavrisiko-MDS (aHR = 0,90) og hos patienter med højrisiko-MDS (aHR = 1,19). Blandt patienter med mellemrisiko MDS blev overlevelsen forbedret over tid b (aHR = 0,67).
Forskerne bag studiet understreger, at den fortsatte dårlige og uændrede overlevelse for patienter med MDS afslører et behov for nye og bedre behandlingsmuligheder.
Brugen af azacitidin er steget markant
Mellem 2010-2012 til 2016-2017 steg brugen af azacitidin fra otte procent til 22 procent samlet set. Hos patienter med mellemrisiko steg den fra 12 til 34 procent, hos patienter med højrisiko MDS steg den fra 22 procent til 50 procent, mens den forblev stabil (omkring fem procent) for patienter med lavrisiko MDS. Brugen af azacitidin steg i begge aldersgrupper, men stigningen var mere udtalt i den yngre aldersgruppe.
Brugen af remissionsinduktionskemoterapi forblev overordnet stabil. Undtagen hos patienter med mellemrisiko, hvor den faldt fra 13 procent i 2010-2012 til seks procent i 2016-2017. Fra 2010–2012 til 2016–2017 steg brugen af allogen hæmatopoietisk stamcelletransplantation (alloHSCT) samlet set fra tre procent til seks procent. For lavrisiko-patienter steg brugen fra 0,4 procent til to procent, mens den for patienter med mellemrisiko steg fra i til 13 procent. I modsætning hertil faldt brugen af alloHSCT hos patienter med højrisiko MDS fra 12,9 procent til 7,9 procent i perioden.
Studiet førsteforfatter er læge og ph.d.-studerende Tine Bichel Lauritsen fra Afdeling for Blodsygdomme på Aarhus Universitetshospital, og studiet har været publiceret i tidsskriftet Leukemia Research.