Lymfekræft: De største studier på ASH
ASH-Highlights: Årets afholdte amerikanske hæmatologi kongres har budt på flere store resultater særligt inden for CAR-T-behandling af lymfekræft. Her får du et overblik over de mest interessante resultater på lymfekræft-området.
Blandt de forskningsresultater, som endte med at skabe overskrifter, stikker tre studier ud som værende særligt opsigtsvækkende inden for CAR-T-behandling og kombinationsbehandling af storcellet B-celle lymfom.
Ny førstelinjebehandling med CAR-T-celleterapi
Et af de første studier, der blev fremlagt, var TRANSFORM-studiet, der viste signifikante forbedringer ved CAR-T-cellebehandlingen lisocabtagene maraleucel (liso-cel) blandt patienter med refraktært storcellet B-celle lymfom, hvor patienterne overlevede 7,8 måneder længere uden komplikationer eller sygdomsprogression end patienter behandlet med standardbehandlingen bestående af kemoterapi og stamcelletransplantation.
Det fik Judit Jørgensen, der er overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Lymfomgruppe, til at spå om praksisændrende tiltag i den nære fremtid.
“CAR-T-celleterapi ser utrolig lovende ud, hvor der er markante forbedringer på flere faktorer, hvilket vil ændre praksis på lymfom-området (...). Resultaterne understøtter, at CAR-T har en berettiget plads i lymfom-behandlingen, fordi det forbedrer prognosen for patienter med refraktært B-cellelymfom,” sagde hun.
Læs hele artiklen her om TRANSFORM-studiet her: Praksisændrende resultater: CAR-T-celleterapi bliver formentlig ny andenlinjebehandling
En ny æra for hæmatologien
Et andet studiet, der også påviste varige fordele ved CAR-T-cellebehandling, var ZUMA-7, hvor CAR-T-behandling med Yescarta (axicabtagene ciloleucel) viste signifikante forbedringer i den hændelsesfri overlevelse.
De resultater sammenholdt med resultaterne fra TRANSFORM-studiet understreger, at hæmatologien er inde i en ny æra med nye spændende behandlinger, der potentielt kan vippe den traditionelle kemoterapi af pinden i fremtiden. Sådan lød det fra professor og overlæge på hæmatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital Tarec El-Galaly, der kaldte det for “en af de største nyheder længe” og sammenlignede skiftet med antistoffernes indtog i behandlingen for 20 år siden.
Læs hele artiklen om ZUMA-7 her: Overlæge om CAR-T-studier: “Vi er inde i en ny æra for hæmatologien”
Skuffende resultater er vigtig læring
Træerne vokser som bekendt dog ikke ind i himlen, hvor et tredje studie, BELINDA-studiet, ved en late-breaking session viste skuffende resultater for andenlinjebehandling med CAR-T-celleterapien med tisagenlecleucel, hvor der ikke var en højere hændelsesfri overlevelse for patienter med primær refraktær eller recidiverende diffust storcellet B-celle lymfom.
“Det er et overraskende outcome i studiet, men det kan være rigtig vigtig læring for os. Det tyder på, at CAR-T-behandlinger skal ses som alt anden behandling, hvor der indenfor samme klasser kan være betydelige forskelle i effektivitet,” sagde hæmatolog Tarec El-Galaly.
Læs hele artiklen her: Skuffende CAR-T-resultater overrasker: Det kan være rigtig vigtig læring for os
Nyt behandlingstillæg til DLBCL
Foruden de tre opsigtsvækkende CAR-T-studier trak POLARIX-studiet også store overskrifter ved en late-breaking sessionen på kongressens sidste dag. Studiet viste, at der for første gang i to årtier var forbedringer at hente ved en tillægsbehandling med Polivy (polatuzumab vedotin) i førstelinjebehandling ved nyligt diagnosticeret diffust storcellet B-celle lymfom.
Opsigtsvækkende nyheder, sagde en forsigtig optimistisk formand for Dansk Lymfomgruppe og hæmatolog Judit Jørgensen, der påpegede, at de endelige analyser manglede.
Læs hele artiklen her: Nyt behandlingstillæg viser store fordele ved ny førstelinjebehandling for lymfom
Derudover der også præsenteret andre studier på området, som er interessante:
Intet antistofrespons efter vaccination blandt patienter med lymfe- og knoglemarvskræft
Begrænset strålebehandling efter kemo opvejes af doxorubicin ved Hodgkin-lymfom