
”At Columvi i kombination med GemOx er et off-the-shelf lægemiddel betyder, at vi kan starte behandlingen allerede dagen efter, at tilbagefaldet er konstateret. Selv få uger kan være afgørende for vores valg af behandlingstype hos patienter, der har en høj alder," siger Peter Brown.
EU sender glofitamab på markedet i anden linje mod DLBCL
Europa-Kommissionen har godkendt det bispecifikke antistof Columvi (glofitamab) sammen med kemoterapi i anden linje til behandling af patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL). Bispecifikke antistoffer er fortsat ikke anbefalet som standardbehandling til DLBCL herhjemme.
Europa-Kommissionens godkendelse sker på baggrund af data fra fase III-studiet STARGLO. Primæranalysen fra studiet har vist, at glofitamab i kombination med kemoterapi (GemOx) reducerede risikoen for død med 41 procent sammenlignet rituximab plus GemOx (HR=0,59; 95% CI 0,40-0,89; p=0,011) hos patienter med DLBCL, som har modtaget minimum én tidligere behandlingslinje. Glofitamab-kombinationen mødte også sit sekundære endepunkt med en 63 procents reduktion i progressionsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med rituximab plus GemOx (HR=0,37; 95% CI 0,25-0,55, p<0,0001).
Peter Brown, overlæge på Rigshospitalets afdeling for blodsygdomme, har været principal investigator (PI) på STARGLO i Danmark, og i en pressemeddelelse udgivet i forbindelse med EU’s godkendelse af glofitamab plus GemOx udtaler han blandt andet følgende:
”At Columvi i kombination med GemOx er et off-the-shelf lægemiddel betyder, at vi kan starte behandlingen allerede dagen efter, at tilbagefaldet er konstateret. Selv få uger kan være afgørende for vores valg af behandlingstype hos patienter, der har en høj alder. Tidsperspektivet kan således have afgørende betydning for, om vi kan gå efter en kurativ eller en palliativ behandlingsplan.”
Store forventninger
Hidtil har glofitamab og søsterpræparatet Tepkinly (epcoritamab) været EU-godkendt som monoterapeutisk behandling til DLBCL i tredje linje (eller senere). Det er således første gang, at et bispecifikt antistof indiceres som standard længere fremme i linjerne i EU. I lymfom-miljøerne har der været store forventninger til data fra STARGLO, og en forventning om, at resultaterne ville føre til en godkendelse af glofitamab plus GemOx.
På det europæiske hæmatologiske selskabs EHA’s årsmøde i juni 2024 blev der præsenteret opfølgende data fra STARGLO, der bekræftede primærresultaterne. I den forbindelse udtalte Michael Roost Clausen, overlæge ved Hæmatologisk Afsnit på Vejle Sygehus, blandt andet følgende til Hæmatologisk Tidsskrift:
”Det er virkelig flotte og lovende resultater. De kommer givet til at få indflydelse på, hvordan vi håndterer recidivsituationen hos patienter med DLBCL, som ikke er egnede til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte. Vi ser et plateau på OS-kurven i begge behandlingsarme, men for glofitamab ligger plateauet højere og viser, at godt halvdelen af patienterne opnår langvarig remission – og er formentlig helbredt for deres sygdom.”
Den opfølgende analyse blev gennemført efter, at samtlige patienter havde afsluttet behandlingen (median opfølgning på 20,7 måneder), og den viste, at den mediane samlede overlevelse (OS) var næsten dobbelt så stor i glofitamab-armen som i kontrolarmen (25,5 måneder versus 12,9 måneder; HR=0,62, 95% CI 0,43-0,88). Andelen af patienter, der kom i komplet remission på behandlingen, var desuden mere end dobbelt så stor i glofitamab-armen (58,5 procent versus 25,3 procent).
Vurderes i Medicinrådet
Både glofitamab og epcoritamab har været vurderet i Medicinrådet som tredjelinje-muligheder for patienter med DLBCL, men begge behandlinger er blevet afvist med argumentet om, at prisen var for høj i forhold til usikkerheden om data (1,2). Afvisningerne har vakt stor frustration blandt de behandlende læger, da danske patienter med DLBCL, som ikke er egnede til CAR-T-celleterapi, i dag har meget få muligheder for at få effektiv behandling efter andet relaps. De kan tilbydes immun-kemoterapi, best supportive care eller ingenting – og effekten heraf har vist sig begrænset. Uden behandling har patienter, som får tilbagefald for anden gang, en gennemsnitlig OS på omkring seks måneder.
Læs mere om lægernes reaktion på afvisningerne her og her.
Der pågår aktuelt en vurdering af glofitamab sammen med GemOx i Medicinrådet. Afgørelsen forventes at falde i oktober i år.