Så mange danske DLBCL-patienter har nu fået CAR-T-celleterapi i anden linje
Medicinrådet har opgjort antallet af danske patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), som har modtaget behandling med Yescarta (axicabtagene ciloleucel, axi-cel), siden rådet anbefalede behandlingen i slutningen af september sidste år.
Ved status medio maj 2024 viser opgørelsen, at seks patienter med DLBCL var blevet behandlet med axi-cel efter første tilbagefald. Hertil havde to patienter fået høstet T-celler, og produktionen af CAR-T-cellerne var påbegyndt. Dette er de nyeste tal, Medicinrådet ligger inde med. Opgørelsen er en del af et notat, rådet har udarbejdet i forbindelse med drøftelserne af anvendelsen af bridging-terapi forud for CAR-T-behandling.
Opgørelsen indeholder ligeledes oplysninger om produktionstiden. Fra leukaferese til hjemkomst af CAR-T-produkterne gik der mellem 22 og 29 dage, mens der fra leukaferese til infusion af CAR-T-produkterne gik mellem 27 og 36 dage. På opgørelsestidspunktet var der én patient, der endnu ikke havde modtaget infusion, men det oplyses, at der formentligt ville gå 48 dage fra leukaferese til infusion, da patienten ikke havde været klar tidligere.
Det fremgår af Medicinrådets anbefaling af axi-cel i til andenlinjebehandling af patienter med DLBCL, som får recidiv inden for 12 måneder efter gennemførsel af eller er refraktære over for førstelinje kemoimmunterapi, at det estimeres, at omkring 30 patienter årligt vil være kandidater til behandling med axi-cel i anden linje.
Antallet vil stige
Af den oprindelige anbefalingstekst fremgår det, at anbefalingen alene gælder patienter i ECOG-performance status 0 og 1, samt patienter der ikke har behov for anden bridging-terapi end glukokortikosteroider før axi-cel-behandling. ”Det betyder, at det ikke er alle 30 patienter, der har kunnet modtage behandling med axi-cel med nuværende anbefalingstekst, men nærmere 60-80 procent,” lyder det i notatet.
Siden hen har Medicinrådet besluttet at udvide rammerne for brug af bridging forud for og under behandling med CAR-T-celleterapi. Det gælder både for anden- og tredjelinje-anbefalingen. I de opdaterede anbefalinger lyder passagen om bridging-terapi nu som følger: ”Medicinrådets anbefaling omfatter muligheden for at anvende holding- og bridging-terapi til de patienter, som er kandidater til behandlingen, og har samtykket til at modtage behandling med axi-cel. Medicinrådet understreger vigtigheden af, at tid fra leukaferese til infusion af axi-cel er på niveau med tiden observeret i ZUMA-7.”
I notatet oplyser Medicinrådet, at det må forventes, at antallet af patienter, som er kandidater til axi-cel vil stige med 20 til 40 procent, hvis rammerne for bridging-terapi udvides.