To hæmatologiske forskningsprojekter modtager penge fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje
I 2024 har to forskningsprojekter inden for hæmatologi fået del i bevillingen fra regionernes fælles medicin- og behandlingspulje. Begge forskningsprojekter har til formål at bidrage med ny viden om behandling af akut myeloid leukæmi (AML).
Regionernes Medicin- og Behandlingspulje er etableret for at sikre en mere præcis anvendelse af medicin til gavn for patienter og samfundsøkonomi. Ved dette års ansøgningsrunde har Danske Regioner modtaget 105 ansøgninger, heraf er 13 ansøgninger blevet bevilget penge fra den samlede pulje på 10 millioner kroner. Det fremgår af en oversigt fra Danske Regioner.
To ud af de 13 projekter, der har fået del i puljebevillingen i år, er hæmatologiske forskningsprojekter. De har tilsammen modtaget knap halvanden million kroner i støtte fra regionerne.
Det første forskningsprojekt er et fase II-studie, som har til formål at undersøge, hvorvidt lavdosis cytarabin plus venetoclax er en lige så effektiv behandling som standardbehandlingen med cytarabin, daunorubicin og mylotarg hos patienter med NPM1-positiv AML. Lavdosis cytarabin plus venetoclax er en billigere behandling end den nuværende standard, og så er den associeret med færre bivirkninger, hvilket vil sige, at udgifterne til at behandle komplikationer til behandlingen vil blive mindre (færre indlæggelser og færre transfusioner), lyder det i den korte beskrivelse af projektet, som ansøger har udarbejdet i forbindelse med ansøgningen til regionernes Medicin- og Behandlingspulje.
Forskningsprojektets hovedansøger er Claus Werenberg Marcher, overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital. Projektet har modtaget 521.830 kroner i tilskud. Den fulde beskrivelse af projektet fremgår af oversigtspapiret punkt 6.
Mindre medicin
Det andet forskningsprojekt, som har modtaget støtte fra regionerne, er et dosisreduktionsstudie, der sigter imod at reducere bivirkninger, forbedre livskvalitet og reducere udgifterne til medicin for patienter med AML. Studiet hedder LD-VenEx, og det er det første kliniske studie, der blev sat i gang i regi af den nordiske AML-gruppe. Studiet har tidligere været omtalt i Hæmatologisk Tidsskrift (her).
Kombinationsbehandling med Venclyxto (venetoclax) og azacitidin, der blev anbefalet af Medicinrådet som standard i september 2022, har sikret AML-patienter, der ikke tåler kurativt intenderet kemoterapi, en mere effektiv behandling med signifikant længere overlevelse (OS) sammenlignet med azacitidin monoterapi. Behandlingen har imidlertid betydeligt flere bivirkninger end azacitidin monoterapi. Målet med LD-VenEx er derfor at undersøge, om man ved at reducere behandlingsvarigheden af venetoclax fra fire uger til blot én uge kan mindske bivirkninger uden at reducere behandlingseffekten og dermed øge patienternes livskvalitet og samtidig reducere behandlingsudgifterne.
Forskningsprojektets hovedansøger er Kim Theilgaard-Mönch, overlæge på Afdeling for Blodsygdomme ved Rigshospitalet og Finsen Laboratoriet samt lektor ved Biotech Research & Innovation Center ved Københavns Universitet (KU). Projektet har modtaget 900.964 kr. i tilskud. Den fulde beskrivelse af projektet fremgår af oversigtspapiret punkt 11.
Regionernes Medicin- og Behandlingspulje blev etableret tilbage i 2014 for at sikre et mere rationalt forbrug af medicin samt opnå bedre resultater af de tilgængelige behandlinger. Puljens mål er at støtte virksomheds-uafhængige forskningsprojekter, der har fokus på at undersøge og finde frem til de mest effektive lægemidler til gavn for både patienter og samfundet, lyder det på regionernes hjemmeside.