
Mitapivat har især god effekt i gruppen af patienter med transfusionskrævende pyruvatkinase-mangel, fortæller Andreas Glenthøj.
Første lægemiddel mod PK-mangel er mirakel for udvalgte patienter
Et mirakel for patienter med god respons. Sådan beskriver overlæge Andreas Glenthøj det nye præcisionslægemiddel Pyrukynd (mitapivat), der bruges til behandling af pyruvatkinase (PK)-mangel.
Dansk Rødt Blodcelle Center på Rigshospitalet har været den største bidragsyder til de fase II/III-studier (ACTIVATE/ACTIVATE-T) af mitapivat, som førte til, at lægemidlet i november sidste år fik markedsføringstilladelse i Europa. Rigshospitalet har bidraget med 13 ud af de i alt 107 patienter, der var inkluderet i studiet.
Mitapivat har især god effekt i gruppen af patienter med transfusionskrævende pyruvatkinase-mangel. Her reducerede tabletbehandlingen behovet for blodtransfusioner med mere end 50 procent i løbet af 24 uger hos en tredjedel af patienterne. Især én af de danske patienter i studiet fremhæver overlæge Andreas Glenthøj som en regulær solstrålehistorie. Han er leder af Dansk Rødt Blodcelle Center på Rigshospitalet, og har således været ansvarlig for den danske del af studiet.
”Hver fjerde uge fik hun to poser blod, og hendes liv var forpestet af sygdommen og komplikationer fra behandlingen. Hun var heldig, at hun havde et enzym, der kunne aktiveres (af mitapivat red.). Nu har hun ikke fået blod siden 2019, og hun holder en pæn blodprocent,” udtaler Andreas Glenthøj i en artikel i Rigshospitalets medarbejdermagasin IndenRigs.
For 40 procent af de patienter i studiet, som havde ikke-transfusionskrævende PK-mangel bevirkede behandlingen med mitapivat, at deres hæmaglobinniveau steg. Det betyder, at de ikke længere er lige så trætte, og at de bedre kan overskue en almindelig hverdag og et almindeligt arbejdsliv.
Herhjemme har Medicinrådet ikke taget stilling til ibrugtagning af det nye middel endnu. I december sidste år under den amerikanske hæmatologiske kongres ASH blev der publiceret Patient Reported Outcome (PRO)-data fra forlængelsesdelen af ACTIVATE/ACTIVATE-T-studierne, som viste, at behandling med mitapivat var associeret med langvarig og klinik meningsfuld forbedring af livskvaliteten. I den forbindelse udtalte Andreas Glenthøj til Hæmatologisk Tidsskrift, at han håbede, at disse ville bidrage til en positiv vurdering af præparatet.
Speeder glykolyse-processen op
PK-mangel er en enzymdefekt i de røde blodlegemer, som rammer cirka én ud af 20.000 mennesker. Der er 32 diagnosticerede patienter i Danmark. Ved PK-mangel foregår glykolyse-processen meget langsomt, og det bevirker, at de røde blodceller ødelægges inde i blodkarrene. Eller også filtrerer milten dem fra, fordi kvaliteten er for dårlig. For de hårdest ramte patienter medfører det voldsom træthed, jernophobning, gul hud og gule øjne og flere døjer med problemer med lever, hjerte, hormoner og knogler.
Hidtil har behandlingen af PK-mangel bestået af blodtransfusioner cirka en gang om måneden og for de fleste patienter også fjernelse af milten med det formål at få de røde blodceller kan leve længere. Dertil kommer behandling for den jernophobning, der følger med blodtransfusionerne.
Mitapivat virker ved at speede glykolyse-processen op, så de røde blodceller ikke i samme omfang som ellers ødelægges. Effekten af mitapivat er afhængig af, om patienterne fortsat har nogle tilbageværende enzymer, der ikke er helt defekte.
”Hvis der er en lille smule at arbejde med, femdobler det her stof typisk aktiviteten af enzymet, så de røde blodlegemer overlever mere normalt,” udtaler Andreas Glenthøj.
Mitapivat afprøves aktuelt også til patienter med talassæmi og seglcellesygdom.