Medicinrådet revurderer CAR-T-celleterapi til myelomatose
Medicinrådet kommer til at se på anbefalingen af CAR-T-celleterapien Carvykti (ciltacabtagene autoleucel, cilta-cel) endnu en gang. Revurderingen sker på baggrund af ny pris og nye data, oplyser Medicinrådet.
I september sidste år afviste Medicinrådet cilta-cel til behandling af patienter med myelomatose efter tredje linje. Men nu – et år efter afslaget – har rådet meldt ud, at anbefalingen vil blive revurderet. På hjemmesiden oplyser Medicinrådet, at ”revurderingen sker, fordi ansøger har indsendt en anmodning om revurdering.” Og i en mail til Hæmatologisk Tidsskrift uddybes det, at ansøger har tilbudt en ny pris og indsendt nye data på behandlingen.
På spørgsmålet om, hvilke nye data ansøger har indsendt, svarer Medicinrådets presseafdeling, at det ”vil blive offentliggjort som bilag til anbefalingen, når rådet har taget stilling til den – samme procedure som ved almindelige vurderinger,” lyder det.
Revurderingen følger 18-ugers processen, og bør således være fuldbragt omkring årsskiftet.
Har lyttet til rådet
Da Medicinrådet i første omgang afviste cilta-cel, begrundede det blandt andet afvisningen med, at det ikke var dokumenteret, at CAR-T-celleterapien havde et kurativt potentiale, samt at effekten af behandlingen var meget usikker, da cilta-cel alene var undersøgt i et enkeltarms ukontrolleret studie (CARTITUDE-1). Den høje pris på produktet spillede ligeledes en afgørende rolle for afvisningen.
Afvisningen blev dengang mødt med stor ærgrelse blandt de behandlende læger. Thomas Lund, overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital, var én af de læger, der gerne havde set, at rådets afgørelse var faldet anderledes ud.
”(…)CAR-T-celleterapi er en helt ny behandlingsmodalitet, og vi ser i registreringsstudiet, at tungt behandlede patienter i gennemsnit opnår tre års progressionsfri overlevelse på behandlingen. Det er nogle af de flotteste progressionsfrie overlevelsesrater vi har set inden for myelomatose til dato. Det er imponerende – og der er mange patienter, som virkelig gerne ville have tre år ekstra uden sygdomsprogression,” sagde han.
Emil Hermansen, overlæge på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling og formand for Dansk Myelomatose Studiegruppe (DMSG), sluttede sig ligeledes til koret af stemmer, der havde håbet på at få adgang til CAR-T-celleterapi som standard til danske myelomatosepatienter.
”(…)Vi får allerede mange spørgsmål fra patienter om behandlingen i det daglige, og vi forventer, at CAR-T-celleterapi bliver en del af standardtilbuddet til myelomatose på et tidspunkt. Spørgsmålet er, hvornår tiden er moden set ud fra videnskabelige data og samfundsøkonomi. Det var så ikke nu,” sagde han blandt andet.
Medicinrådet opfordrede i september 2023 firmaet bag cilta-cel til at vende tilbage med en lavere pris. Den opfordring har firmaet tilsyneladende taget til efterretning.
Kan vente længe
CAR-T-celleterapi til myelomatose undersøges ikke kun i fase I og II-studier. Således evalueres effekten og sikkerheden af cilta-cel versus standardbehandling ved relaps af lenalidomid-refraktær myelomatose i fase III-studiet CARTITUDE-4, mens fase III-studiet KarMMa-3 undersøger Abecma (idecabtagene vicleucel, ide-cel) hos ældre og tungt forbehandlede patienter med relaps eller refraktær myelomatose.
I september sidste år vurderede Emil Hermansen, at argumenterne for at tage CAR-T-celleterapi i brug som standard behandling til myelomatose ville stå stærkere, når data fra fase III-studierne var modne. Udfordringen er, at det kan tage endog meget lang tid, førend overlevelsesresultaterne fra fase III-studierne er modne nok til, at Medicinrådet kan tage stilling til dem.
”OS er uden tvivl det bedste endemål, men udfordringen er, at det tager tid at få modne OS-data, hvilket betyder, at CAR-T-celleterapi vil være utilgængeligt for danske patienter i formentlig en del år endnu. Vi ønsker at give vores patienter de behandlinger, vi tror, er bedst for dem, og derfor er det frustrerende at se ind i de her markante forsinkelser på ny og effektiv behandling,” sagde Thomas Lund i september 2023.
CARTITUDE-1-studiet
CARTITUDE-1 er et fase Ib/II-studie, som har inkluderet 97 myelomatosepatienter, der havde fået mindst tre tidligere behandlingslinjer. Patienterne var dobbelt-refraktære over for et immunmodulerende stof samt en proteasomhæmmer. Det primære endepunkt var samlet responsrate (ORR) og sikkerhed, mens sekundære endepunkter inkluderede progressionsfri overlevelse (PFS), samlet overlevelse (OS) og minimal restsygdoms (MRD)-negativitet.
Efter en median opfølgningsperiode på 33,4 måneder var den mediane PFS 34,9 måneder og ved 36 måneder var den estimerede andel af patienter i live og uden progression 47,5 procent. Median OS var ikke nået på tidspunktet for data-cutoff, men det blev estimeret, at 62,9 procent fortsat ville være i live ved 36 måneder. Den mediane varighed af respons (DoR) 33,9 måneder i den samlede kohorte.
49 ud af de 97 patienter i studiet var MRD-evaluerbare. De 26 patienter, som opnåede komplet respons (CR) og/eller vedvarende MRD-negativitet havde en længere PFS end de patienter, hvor det ikke var tilfældet. 18 patienter var MRD-negative med ≥CR ved 24 måneder efter infusion.
I løbet af studieperioden blev der i alt registreret 35 dødsfald, heraf var 17 relateret til progression, seks var relateret til cilta-cel, mens de resterende 12 var urelaterede til behandlingen.