RIS og MabThera er effektive behandlinger af DLBCL-patienter med PTLD eller CNS-involvering
Reduktion af immunsupprimerende behandling (RIS) og MabThera (rituximab) er sikre og effektive behandlinger for patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL).
Det viser australsk forskning af DLBCL-patienter med involvering af centralnervesystemet eller systemisk posttransplantation lymfoproliferativ sygdom (PTLD), der opnår komplet remission.
I et studie, som er publiceret i HemaSphere (https://journals.lww.com/hemasphere/Fulltext/2021/11000/Management_and_Outcomes_of_Diffuse_Large_B_cell.2.aspx?context=LatestArticles), undersøgte forskerne 91 patienter med diffust storcellet B-celle lymfom på 11 australske centre. Deltagernes gennemsnitsalder var 52 år, og den gennemsnitlige opfølgning var 4,7 år. RIS forekom hos 88 procent af patienterne.
For patienter, der oprindeligt blev behandlet med MabThera-monoterapi, opnåede 45 procent komplet remission, hvilket steg til 71 procent med tilføjelse af MabThera og R-CHOP (cyclophosphamid, doxorubicin, vincristin, prednisolon) for dem, der ikke var i komplet remission. For patienter, der oprindeligt blev behandlet med R-CHOP, var raten for komplet remission 76 procent.
Der var ingen forskel i den samlede overlevelse (OS) mellem patienter, der fik MabThera-monoterapi, og patienter, der fik MabThera-kemoterapi. Der var heller ingen forskel i OS for patienter med systemisk lymfom (68 patienter) versus dem med involvering af centralnervesystemet (23 patienter). Behandlingsrelateret dødelighed var syv procent. Afslutning af PET-behandling var prognostisk for patienter med systemisk lymfom med længere OS i den PET-negative gruppe (tre-årsoverlevelse på 91 procent mod 57 procent). Transplantatafstødning forekom hos ni procent under hele opfølgningsperioden.