Kristian Lunds blog

Øget risiko for lymfom ved behandling med JAK-hæmmere

Patienter med myeloproliferative neoplasier, der behandles med Janus-kinase (JAK) 1/2-hæmmere har øget risiko for at udvikle aggressivt B-celle non-Hodgkin lymfom.

Det viser en ny undersøgelse fra det medicinske universitet i Wien i Østrig.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet blood, består dels af en et retrospektivt kohortestudie af 626 patienter med myeloproliferative neoplasmer. 69 af patienterne blev behandlet med JAK1/2-hæmmere, og ud af disse udviklede fire personer (5,8 procent) aggressivt B-cellelymfom, sammenlignet med to personer (0,36 procent) i resten af patient​​gruppen. Det vil sige, at patienterne havde 16 gange så stor risiko for at udvikle aggressivt B-celle lymfom, hvis de blev behandlet med JAK1/2-hæmmere.

Lymfomerne blev diagnosticeret inden for 13-35 måneder efter, at patienterne var startet på en JAK1/2-hæmmer. Hos tre patienter befandt sygdommen sig i knoglemarv og perifert blod, mens en patient havde sygdommen i brystvæv og en anden i slimhindevæv. Alle fire lymfomer viste positiv MYC- og p53-farvning.

Alle fire patienter var blevet behandlet med Jakavi (ruxolitinib), en blev også behandlet med fedratinib, og tre af de fire var forbehandlet med alkyleringsmidler.

Et andet retrospektivt kohortestudie af 929 patienter med myeloproliferative neoplasier, der blev rapporteret i samme publikation, fandt, at 3,51 procent af de patienter, der blev behandlet med Jakavi, udviklede lymfom, sammenlignet med 0,23 procent af de konventionelt behandlede patienter.

Ved hjælp af arkiverede knoglemarvsprøver fra 54 af de 69 patienter, der blev behandlet med JAK1/2-hæmmere, opdagede forskerne, at 15,9 procent af dem – inklusiv tre af B-cellelymfomepatienterne (den fjerde blev ikke testet) – havde en allerede eksisterende B-celleklon. Denne var til stede allerede 47-70 måneder før lymfomdiagnosen. Det gør det, ifølge forskerne bag undersøgelsen, muligt at udpege patienter, der er i farezonen for at udvikle lymfom som følge af deres behandling med JAK1/2-hæmmere.

ASCO videreudvikler inddragelsen af publikum

ASCO: Et af de nye tiltag på årsmødet i American Society of Clinical Oncology (ASCO) er nye interaktive case-baserede sessioner, som centrerer sig omkring en paneldiskussion og bruger interaktiv teknologi til at inddrage publikum i diskussionerne.

Læs mere ...

Eksplosiv interesse for fælles beslutningstagning

ASCO: Et af de hotteste emner inden for patientinddragelse lige nu er fælles beslutningstagning, som ifølge leder af Center for Fælles Beslutningstagning professor Karina Dahl Steffensen i øjeblikket får en nærmest eksplosiv interesse, både internationalt og i Danmark.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift