Kristian Lunds blog

JAK-hæmmere øger risikoen for aggressivt lymfom ved myelofibrose

Myelofibrosepatienter, der modtager januskinase (JAK)-hæmmere, har øget risiko for at udvikle aggressivt B-celle lymfom.

Det viser et østrigsk studie, som er publiceret i Blood.

Myelofibrose er en sjælden type knoglemarvskræft, hvor der produceres for mange blodlegemer, hvilket fører til ardannelse og hærdning i knoglemarven. Den nøjagtige årsag til myelofibrose er ikke kendt, men den har været forbundet med JAK2-genet, der kontrollerer produktionen af ​​blodceller. Tilstanden behandles med medicin beregnet til at målrette eller hæmme virkningen af ​​dette gen, når det er defekt.

Selvom det ikke er en kur mod myelofibrose, er JAK-hæmmere effektive til at give symptomlindring.

”Vi begyndte dog at bemærke sporadiske tilfælde af lymfomer, der udviklede sig hos patienter, der blev behandlet for myeloproliferative neoplasmer, og ønskede at vide, om dette fænomen var forbundet med behandling,” siger en af studiets forfattere Heinz Gisslinger fra det medicinske universitet i Wien, Østrig, i en pressemeddelelse.

For at teste dette vurderede forskerne 626 patienter, der fik behandling for myeloproliferative neoplasmer og identificerede 69, der havde myelofibrose og blev behandlet med JAK-hæmmere. Af disse udviklede fire (5,8 procent) lymfomer. Til sammenligning fandt de kun to personer (0,36 procent), der udviklede lymfomer, hos de 557 patienter, der ikke fik JAK-hæmmere. Det svarer til en 16 gange øget risiko for aggressivt B-celle lymfom hos patienter, der modtager JAK-hæmmere.

Undersøgerne viste også en sammenhæng mellem JAK-hæmning og en øget frekvens af aggressivt B-celle lymfom i musemodeller.

I prøver taget fra patienter med myelofibrose fandt forskerne en B-celleklon i knoglemarven i tre af de fire patienter, der senere udviklede lymfom. Yderligere undersøgelser antydede, at denne klon var den samme, der senere blev transformeret til lymfom.

De østrigske forskere bag resultaterne foreslår, at screening for B-celleklon, inden behandlingen med JAK-hæmmere påbegyndes, kan forhindre, at der opstår aggressivt B-celle lymfom, hvilket potentielt kan redde liv.

”Vi har fastslået, at patienter med allerede eksisterende B-celleklon i deres knoglemarv er mest udsatte for at udvikle aggressivt lymfom. Vi ved også, at op til 16 procent af mennesker med myelofibrose har immunoglobulin genomlejringer som denne B-celle klon. Derfor tyder vores resultater på, at alle patienter med myelofibrose bør testes for sådanne genomlejringer, inden de modtager JAK-hæmmere til behandling af deres sygdom,” siger en af studiets forfattere, Ulrich Jäger, i en pressemeddelelse.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift