CD22-rettet CAR-T-celleterapi er effektivt ved relaps efter tidligere CAR-T-celleterapi
Patienter med storcellet B-cellelymfom (LBCL), som har fået relaps efter behandling med CD19-rettet CAR-T-celleterapi, opnår god effekt af efterfølgende at få behandling med et CD22-rettet CAR-T-produkt.
Resultaterne stammer fra fase I-studiet CARdinal-22, som for ganske nylig er publiceret i The Lancet. Studiet har undersøgt, om patienter med LBCL, der får relaps efter at være blevet behandlet med CD19-rettede CAR-T-produkter (axicabtagene ciloleucel, lisocabtagene maraleucel eller tisagenlecleucel) har effekt af at få en CD22-rettet CAR-T-behandling. Det er en patientgruppe, som i dag har dårlige outcomes. For patienter, der får relaps efter CD19-rettet CAR-T-celleterapi, er den mediane samlede overlevelse (OS) i dag omkring seks måneder, og der er således et stort unmet need for disse patienter.
CARdinal-22 er et single-center, open-label, dosisfastsættelsesstudie, som har inkluderet 41 patienter ≥18 år med LBCL i perioden fra oktober 2019 til oktober 2022, heraf blev 38 patienter behandlet med et CD22-rettet CAR-T-produkt (CAR22). CAR22 blev administreret i to doseringer (henholdsvis én million og tre millioner CAR22-positive T-celler per kilo kropsvægt). Patienterne havde en medianalder på 65 år, knap en tredjedel var refraktære over for alle tidligere behandlinger, og de havde mediant fået fire tidligere behandlingslinjer (3-8). Ud af de 38 patienter, der modtog CAR-T-behandling i studiet, havde 37 (97 procent) haft relaps efter tidligere behandling med et CD19-rettet CAR-T-produkt. Den sidste patient havde CD19-negativ LBCL.
Den maksimalt tolererede dosis blev fastsat til én million CAR22-positive T-celler per kilo kropsvægt (fase II-dosis). Ud af de 29 patienter, som modtog denne dosis i studiet, udviklede ingen dosisbegrænsende toksicitet eller grad ≥3 CRS, ICANS eller HLH-lignende syndrom.
Et effektivt target
Ved behandling med den maksimalt tolererede dosis CAR22 blev toårsoverlevelsen estimeret til 52 procent. Det bemærkes i studiet, at patienter, som ikke opnåede komplet respons (CR) på CAR22 havde en dårlig OS-rate.
Studiets forfattere konkluderer, at CD22 er et effektivt target ved relaps eller refraktær LBCL, især efter CD19-rettet CAR-T-celleterapi. Resultaterne fra CARdinal-22 viser, at selv i de tilfælde, hvor patienter får et tidligt relaps efter initial CAR-T-celleterapi, kan de have god effekt af efterfølgende autolog CAR-T-celleterapi, lyder det i en pressemeddelelse på det europæiske onkologiske selskab ESMO’s site.
Der findes endnu ingen CD22-rettede CAR-T-produkter godkendt til behandling af LBCL; hverken i USA eller Europa. Baseret på data fra CARdinal-22 har man nu sat et multicenterstudie op, som undersøger effekt og sikkerhed ved CAR22 hos patienter med LBCL, der har haft relaps efter CD19-rettet CAR-T-celleterapi. Studiet inkluderer aktuelt patienter.