Knoglemarvsbiopsi er unødvendig ved diagnostik af CNS-lymfom med DLBCL-histologi
En negativ PET-CT-scanning er en valid markør for, om patienter med CNS-lymfom har sygdom uden for det centrale nervesystem. Scanningen behøver derfor ikke suppleres med en knoglemarvsbiopsi, hvilket ellers anbefales i de gældende diagnostiske retningslinjer.
Det er data fra et dansk registerstudie, der fastslår, at en knoglemarvsbiopsi er unødvendig som en del af det diagnostiske arbejde. Studiet blev præsenteret ved en flash talk under den tværfaglige konference Danske Kræftforskningsdage i slutningen af august og starten af oktober (abstract #V).
Det danske registerstudie har inkluderet data fra 300 patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) i CNS, heraf havde 48 patienter (16 procent) en tidligere historik med lymfekræft, mens de resterende 252 patienter (84 procent) var diagnosticeret med PCNSL. Data om blev indhentet via Landsregisteret for Patologi. Patienterne havde tilgængelige knoglemarvsbiopsi-resultater og en negativ PET-CT for systemisk lymfom.
Data viser, at ingen af knoglemarvsbiopsierne viste tilstedeværelse af DLBCL, mens 25 patienter (8,3 procent) havde uoverensstemmende knoglemarvsbiopsi-fund uden behandlingspåvirkning. 13 patienter (4,3 procent) havde low grade lymfom og ni patienter (tre procent) havde monoklonal B-celle lymfocytose (MBL) i knoglemarvsbiopsierne. Enkelte prøver viste monoklonal gammopati af ukendt betydning (MGUS), asymptomatisk myelomatose samt en anormalitet, der ikke var B-celle-associeret.
De gældende diagnostiske retningslinjer for PCNSL anbefaler, at der foretages en knoglemarvsbiopsi som en del af det initiale diagnostiske arbejde hos patienter, der formodes at have PCNSL. Men på baggrund af de nye data konkluderes det i abstractet, at ”risikoen for at overse klinisk signifikante knoglemarvs-fund i patienter med CNS-lymfom med DLBCL-histologi og negativ PET-CT-skanning er ubetydelig. Og eftersom vi ikke fandt nogen patienter med DLBCL i knoglemarvsbiopsien, anbefaler vi, at knoglemarvsbiopsier sikkert kan udelades i det diagnostiske arbejde med disse patienter,” lyder det.
Det lyder videre, at udeladelsen af den diagnostiske knoglemarvsbiopsi kan bidrage til at optimere måden, ressourcerne anvendes i sundhedsvæsenet. Det forventes, at ændringerne snart vil fremgå af både nationale og internationale anbefalingerne, skriver forskerne.