Behandlingsstrategi spiller ingen rolle for OS ved PTCL
Det ændrer ikke ved den samlede overlevelse, om patienter med den sjældne form for aggressiv lymfekræft nodal perifer T-celle lymfom’ (PTCL) får flere serier kemoterapi eller mindre kemoterapi med efterfølgende strålebehandling, viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital.
Studiet, som er publiceret i American Journal of Hematology, har undersøgt behandlingseffekt og prognostiske faktorer hos patienter med begrænset stadie (stadie I-II) nodal PTCL. Studiet har inkluderet 239 patienter, som er blevet behandlet for nodal PTCL i Danmark og Sverige i perioden 2000-2014. 67 procent af patienterne havde fået seks til otte serier kemoterapi (CHOP eller CHOP-lignende regimer), mens 22 procent havde fået tre til fire serier kemoterapi, heraf havde 59 procent efterfølgende fået strålebehandling. 16 procent af den samlede patientkohorte havde fået autolog stamcelletransplantations-konsolidering
Studiet viser, at der ikke er forskel i overlevelsen de to grupper imellem. Der skal således mere forskning til for at finde ud af, hvilken behandlingsstrategi, der er mest optimal, til patienter med nodal PTCL, understreger forskerne bag studiet. Ved en gennemsnitlige opfølgning på 127 måneder var den fem-årige samlede overlevelse (OS) 58 procent og den progressionsfri overlevelse (PFS) var 53 procent.
I en multivariabel analyse var høj alder (mindst 60 år) og B-symptomer ugunstige, mens ALK+ anaplastisk storcellet T-cellelymfom var gunstigt for overlevelsesresultatet. Lavrisikopatienter (alder < 60 uden B-symptomer) skilte sig ud ved at have en fem-årig OS på 77 procent.
Bedre fremtidig vejledning
Generelt for lymfekræft går tendensen imod at give mindre kemoterapi, fordi det giver færre bivirkninger. Den nye undersøgelse peger derimod på, at man skal passe på med at overføre den strategi direkte til patienter med PTCL. Derimod skal man se på patienterne som en særskilt gruppe, påpeger forskerne bag studiet. De håber, at undersøgelsen kan bruges til at vejlede patienterne bedre.
”Den giver os en bedre mulighed for at beskrive fordele og ulemper for patienterne. De næste undersøgelser skal sammenligne behandlinger for at vise, hvad der er bedst. Der er også nye behandlinger på vej, som skal indgå i fremtidige studier,” udtaler læge og ph.d.-studerende Ahmed Ludvigsen Al-Mashhadi fra Aalborg Universitetshospital i en artikel på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Forskningsprojektet ’Overlevelse og senfølger ved sjældne former for lymfekræft’ fik 1.225.000 kr. fra Knæk Cancer 2021. Det sætter fokus på fire undertyper af lymfekræft, der samlet rammer færre end 150 patienter i Danmark om året, nemlig nodal perifert T-celle lymfom, splenisk marginal zone lymfom, lavstadie follikulært lymfom og mantlecelle lymfom. Bevillingen blev givet til Tarec Christoffer El-Galaly, der er overlæge og professor ved Aalborg Universitetshospital.