Langtidsdata bekræfter: Lavdosis-daunorubicin er lige så effektiv som standarddosis hos børn med ALL
ASH: En halvering af daunorubicin-induktionsdosis giver samme effekt som standarddosis og reducerer risikoen for svampeinfektioner hos børn med akut lymfatisk leukæmi (ALL).
Det viser langtidsresultater fra fase III-studiet AIEOP-BFM ALL 2009 (abstract #309), som blev præsenteret på det amerikanske hæmatologiske selskab ASH’s årsmøde 2024.
2.079 børn med nydiagnosticeret akut lymfoblastær leukæmi (ALL) med lavrisikoprofil blev randomiseret til enten at modtage en standard-induktionsprotokol med fire doser daunorubicin (kontrolarm) eller en reduceret protokol med kun to doser (eksperimentel arm).
Efter en median opfølgning på syv år var den femårige eventfri overlevelses (EFS)-rate 92,7 procent i kontrolarmen og 92,2 procent i den eksperimentelle arm. Forskellen lå inden for den prædefinerede non-inferioritetsmargin på -4 procent.
Den femårige overlevelses (OS)-rate var tilsvarende høj i begge grupper – 97,4 procent i kontrolarmen mod 97,7 procent i den eksperimentelle arm. Relapsraten var henholdsvis 5,6 procent og 5,9 procent.
Subgruppeanalyser viser ingen signifikante forskelle i behandlingsudfald på tværs af køn, alder, genetisk profil eller MRD-status.
Færre svampeinfektioner ved lav dosis
Forekomsten af bivirkninger af særlig interesse var lav i begge grupper (7,4 procent i kontrolarmen vs. 6,1 procent i den eksperimentelle arm; p=0,25). Der opstod livstruende bivirkninger hos 1,4 procent af patienterne i kontrolarmen og 1,1 procent i den eksperimentelle arm (p=0,45).
En analyse af bivirkningstyper viste, at der var en højere incidens af infektionsrelaterede bivirkninger i kontrolarmen (2,9 procent mod 1,7 procent i den eksperimentelle arm). Tendensen var drevet af en fire gange så høj incidens af invasive svampeinfektioner i kontrolarmen (1,5 procent mod 0,4 procent; p=0,0076).
Effekt- og bivirkningsresultaterne får forskerne til at konkludere, at en halvering af daunorubicin-induktiondosis kan anbefales til børn med ALL, der har favorable prognostiske træk.
Studiet inkluderede børn med lavrisiko B-ALL, som enten var ETV6::RUNX1-positive eller havde opnået hurtig respons på de første to ugers induktionsterapi. Alle patienter påbegyndte induktionsbehandlingen med to doser daunorubicin (30 mg/m² på dag 8 og 15). De blev herefter randomiseret til at modtage enten yderligere to doser (dag 22 og 29, kontrolarm) eller ingen yderligere daunorubicin (eksperimentel arm). Ved afslutning af induktionsterapien blev patienterne stratificeret i risikogrupper – lav, mellem eller høj – baseret på minimal restsygdom (MRD).