Børn med bestemte fødselsdefekter har øget risiko for leukæmi
Visse ikke-kromosomale fødselsdefekter er forbundet med en øget forekomst af børneleukæmi, viser et nyt studie. Eksempelvis fandt studiet en forbindelse mellem fordøjelsessystemdefekter og akut lymfatisk leukæmi (ALL) samt mellem nervesystemdefekter og akut myeloid leukæmi (AML).
I det nye studie, som er publiceret i International Journal of Cancer, evaluerede forskerne sammenhænge mellem ikke-kromosomale fødselsdefekter og børneleukæmi ved hjælp af data fra Childhood Cancer and Leukemia International Consortium. De undersøgte konsortiumdata fra 18 spørgeskemabaserede og tre registerbaserede case-kontrolstudier foretaget på tværs af 13 lande, og anvendte multivariable logistiske regressionsmodeller til at estimere oddsratioer for sammenhængen mellem et spektrum af fødselsdefekter og leukæmi. Analyserne inkluderede 13.115 tilfælde af akut lymfatisk leukæmi (ALL) og 2.120 tilfælde af akut myeloid leukæmi (AML) samt 46.172 kontroller.
Miljømæssige faktorer
I de spørgeskemabaserede studier var prævalensen af fødselsdefekter fem procent blandt leukæmi-tilfældene mod fire procent blandt kontrollerne, hvorimod prævalensen i de registerbaserede undersøgelser var 11 procent blandt leukæmitilfældene mod syv procent blandt kontrollerne. I poolede justerede analyser var der adskillige bemærkelsesværdige associationer, herunder (1) fordøjelsessystemdefekter og ALL (OR = 2,70, 95% CI 1,46-4,98); (2) medfødte anomalier i hjertet og kredsløbet og AML (OR = 2,86, 95% CI 1,81-4,52) og (3) nervesystemdefekter og AML (OR = 4,23, 95% CI 1,890-11,52). Effektstørrelserne var generelt større i de registerbaserede undersøgelser.
Samlet set konkluderer forskerne, at resultaterne indikerer, at der nogle af de genetiske og miljømæssige faktorer, som er skyld i fødselsdefekter, også kan påvirke udviklingen af leukæmi. Derudover understreger forskellene mellem de spørgeskema- og de registerbaserede studier vigtigheden af komplementære kilder til fødselsdefekt-fænotypedata, når denne type sammenhænge skal undersøges, påpeger forskerne.