Svær overvægt forværrer behandlings-resultater hos unge med ALL
Svær overvægt er associeret med forværret eventfri overlevelse (EFS) hos unge patienter med akut lymfoblastær leukæmi (ALL), som får ikke-højrisikobehandling. Det dårligere behandlings-resultater kan forklares med, at patienterne oftere får relaps – formentlig grundet underbehandling.
Det viser et nyt retrospektivt studie, der har undersøgt data for overlevelse og toksicitet i unge ALL-patienter kategoriseret efter BMI. Studiet er publiceret i Acta Oncologica for nylig.
Patienterne i studiet var mellem 18 og 45 år, og de var blevet diagnosticeret med ALL i perioden fra juli 2008 og frem til juni 2022 i fem nordiske lande, Estland eller Litauen. Patienterne var behandlet i henhold til NOPHO ALL2008 protokollen, retrospektiv inkluderet i studiet og klassificeret inden for forskellige BMI-kategorier. Studiet inkluderede 416 patienter, og heraf blev 56 procent (n=234) stratificeret til ikke-højrisiko (non-HR) behandling.
Studiets primære endepunkter var samlet overlevelse (OS), eventfri overlevelse (EFS) og kumulativ tilbagefalds-incidens samt incidensrateforhold (IRR) for alvorlige prædefinerede bivirkninger og behandlingsforsinkelser.
Data viser, at patienter med svær overvægt (BMI ≥35 kg/m2) i non-HR-armen havde forværret EFS sammenlignet med de patienter, der havde et BMI inden for normalområdet. Forværringen i EFS kunne forklares med, at patienterne oftere oplevede relaps. I abstractet noterer forfatterne, at den hyppigere frekvens af relaps kunne skyldes, at patienterne var underbehandlede – og altså ikke var forårsaget af unødvendige dødsfald relateret til behandlingen.
Svær overvægt havde ingen negativ påvirkning på hverken toxicitet eller behandlingsforsinkelser i non-HR-armen.
For patienter i højrisiko-armen blev der ikke observeret nogen association mellem BMI-kategori og OS, samlet toxicitet eller behandlingsforsinkelser.