Alder, køn og indkomst påvirker livskvaliteten ved akut leukæmi
Patienter med akut leukæmi har en dårligere livskvalitet, hvis de er yngre, er kvinder og har en lav indkomst, viser et nyt globalt studie. Studiet kan bidrage til at udvikle fremtidige støttestrategier for patientgruppen.
I studiet har forskere fra Acute Leukemia Advocates Network (ALAN) undersøgte, hvilke faktorer, der i størst grad varr forbundet med dårlig livskvalitet hos patienter med akut leukæmi. Forskerne udviklede et spørgeskema baseret på litteraturgennemgang og hæmatologiske malignitetsspecifikke patientrapporterede resultater (HM-PRO) med henblik på at vurdere patienternes livskvalitet og dennes korrelation til demografi, sygdomstilstand, sygdomspåvirkning og støtte fra sundhedspersonale. Univariat og multivariabel statistisk analyse blev brugt til at undersøge sammenhænge mellem HM-PRO-score og de andre faktorer.
Ud af 552 respondenter fra 42 lande havde 332 akut myeloid leukæmi (AML), 139 havde akut lymfatisk leukæmi (ALL) og 81 havde akut promyelocytisk leukæmi. Analysen af spørgeskemaerne viste, at yngre alder, kvindeligt køn og lavere indkomst var faktorer, som var signifikant negativt korreleret til livskvalitet. Der blev også observeret svage eller moderate sammenhænge mellem overordnet støtte samt håndtering og virkning af behandling. At føle sig isoleret og have nedsat evne til at udføre fysiske eller fornøjelige aktiviteter var de vigtigste individuelle faktorer, mens de bedste prædiktorer for livskvalitetspåvirkning var alder, køn og indkomst.
Resultaterne kan bruges til at udpege nøglefaktorer - især alder, køn og socioøkonomisk tilstand -, som behandlingsansvarlige klinikere bør være opmærksomme på, når de udformer støttestrategier for patienter med akut leukæmi, konkluderer ALAN-forskerne i abstractet. Betydningen af social funktion i forhold til patientens livskvalitet bør også inddrages i overvejelserne, påpeger de.