Måske er tiden inde til at udskifte bemandingen af Medicinrådet

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin

Samarbejde skal udvikle personlig medicin til hæmatologisk kræft

Et nyt projekt skal etablere et nationalt samarbejde, som skal videreudvikle personlig medicin til patienter med hæmatologisk kræft. Projektet har modtaget støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) til at udvikle fælles kliniske protokoller, hvor personlig medicin afprøves til patienter med tilbagefald af hæmatologisk kræft.

Tanken er, at de hæmatologiske afdelinger rundt om i landet skal inspirere hinanden, så man i fællesskab kan få taget et skridt videre i udviklingen af personlig medicin, fortæller overlæge på Hæmatologisk Afdeling, Rigshospitalet, Carsten Utoft Niemann, som er en af initiativtagerne til projektet.

”Ved at lære af hinanden og bruge de erfaringer, vi allerede har med personlig medicin, kan vi få en bedre synergi inden for hæmatologien. På den måde kan vi bruge den specielle position, vi har i Danmark, hvor vi har god adgang til sundhedsdata på tværs af vores patienter, og se på, hvordan vi kan bruge de data, der allerede ligger der, til bedre at tilpasse behandlingen den enkelte patient," siger Carsten Utoft Niemann og fortsætter:

"Vi vil gerne opnå at kunne give den bedste behandling til den enkelte patient med bedre effekt og færre bivirkninger. Det vil sige den rigtige medicin til den rigtige patient på det rigtige tidspunkt."

Samarbejdet etableres i form af to årlige workshops over tre år. Det første møde finder sted 22. februar 2019 og er et slags brainstorming-møde med fokus på at udvikle protokoller, fortæller Carsten Utoft Niemann.

”Tanken på det første møde er, at vi skal initiere en udvikling i en form for brainstorming, hvor vi har forskellige oplæg om tilgange til, hvordan vi kan blive bedre til at bruge de data, der er, fremadrettet, og hvordan vi kan udvikle nye protokoller ud fra dem. Her vil vi bruge nogle eksempler fra noget af det, vi allerede har lavet. Blandt andet holder min gruppe et oplæg om, hvordan vi bruger CLL-databasen og PERSIMUNE (forskningscenter på Rigshospitalet med store mængder klinisk data, red.) til at finde patienter med høj risiko for infektion, og hvordan vi har udviklet kliniske forsøg, som vi håber at starte op i 2019,” siger han.

Sidst på dagen den 22. februar er der lagt en workshop, hvor det er meningen, at man skal definere de projekter, der skal arbejdes videre med hen over de næste to år.

Programmet til mødet den 22. februar, som finder sted i DGI-byen i København, kan findes på DCCCs hjemmeside.

 

Udskriv Email

ASH 2020 er på trapperne – nu med masser af SoMe-hype

ASH: Den amerikanske hæmatologi-kongres ASH løber af stablen i begyndelsen af december, men som alle andre events i 2020 i et noget anderledes format end vanligt. Coid-19 har sat en stopper for det fysiske fremmøde. Men frygt ej, hæmatologisk tidsskrift guider dig her til at få det bedste ud af kongressen foran skærmen.

Læs mere ...

Udskriv Email

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift