Medicinrådet blæser på det 4. princip

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin

Kemofri behandling er buzzword på ASH

ASH logoEt af de områder, hvor årets ASH-møde kommer til at fremvise nye, lovende data, er behandlinger, hvor man undgår kemoterapi.

Kræft er for mange danskere synonym med kemoterapi. Men en af de ting, forskere verden over for øjeblikket er optaget af, er at udvikle behandlinger, hvor man kan undgå den giftige kemo. Det bliver også tydeligt på dette års ASH-kongres, fortæller professor Torben Plesner fra Hæmatologisk Afdeling på Vejle Sygehus.

”Noget af det, man er meget optaget for tiden, er, om man kan få nogle behandlinger, som er fri for kemoterapi. Man flytter sig væk fra gammeldags kemo og over mod nogle nye stoffer, som er mindst lige så effektive og fri for de bivirkninger, man har ved kemoterapi,” siger Torben Plesner.

Han giver som eksempel abstract 495 på ASH. Abstractnummeret repræsenterer et internationalt fase 3-studie, som har undersøgt den konventionelle tablet-kemobehandling chlorambucil i forhold til proteinkinasehæmmeren ibrutinib til behandling af 269 patienter på 65 år og derover med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Studiets resultater viser, at de patienter, som får ibrutinib, har markant længere progressionsfri overlevelse end dem, der får chlorambucil.

Det er karakteristisk for CLL, at det er meget forskelligt fra patient til patient, hvor aggressiv sygdommen er. Nogle patienter kan gå uden behandling et stykke tid, mens to ud af tre er behandlingskrævende.

Chlorambucil markedsføres under navnet Leukeran, mens ibrutinib markedsføres under navnet Imbruvica.

Abstract 495 præsenteres i en oral session mandag kl. 7.30.

Tags: ASH 2015

Udskriv Email

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift