
Andreas Glenthøj.
Hæmatolog fra Rigshospitalet modtager stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden
Andreas Glenthøj, overlæge og leder af Dansk Center for Røde Blodceller på Rigshospitalet, har modtaget en bevilling på ti millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Det er en anerkendelse, der betyder meget for ham, og som skal bruges til at opbygge en translationel forskningsplatform for sygdomme i de røde blodceller.
Det er en Borregaard Clinical Ascending Investigator-bevilling, som Andreas Glenthøj er blevet udvalgt til at modtage. Og lige netop denne bevilling har stor betydning for ham – også på et personligt plan.
”Borregaard-bevillingen har for mig en betydning, der rækker langt ud over det økonomiske. Selvom det nu er mere end et årti siden, at jeg afsluttede min ph.d. hos Niels Borregaard, bærer jeg stadig den forskningsfaglige arv og de mange gode oplevelser med mig,” siger han.
”Dengang var mit fokus på neutrofile granulocytter. Nu får jeg med denne bevilling mulighed for at udvikle nye metoder inden for en anden gren af den klassiske hæmatologi, de røde blodceller, med særligt fokus på sjældne anæmier. Det er mit håb, at den forskning, jeg nu kan igangsætte, vil leve op til de høje standarder, som Niels altid satte for både sig selv og sine mange studerende.”
Borregaard-bevilling er en bevilling, som Novo Nordisk Fonden uddeler til erfarne, klinisk aktive læger med det formål at fremme og styrke dansk klinisk og translationel forskning på et højt internationalt niveau samt for at stimulere den forsatte udvikling af dygtige kliniske forskningsleder, lyder det i formålsbeskrivelsen. De forskningsprojekter, som Borregaard-bevillingen gives til skal være ambitiøse og klinisk relevante og strække sig over en periode på fem år.
Tættere på klinikken
I et opslag på LinkedIn uddyber Andreas Glenthøj, hvad den ti millioner kroner store bevilling skal bruges til. Den skal anvendes til at opbygge en translationel forskningsplatform for sygdomme i de røde blodceller – et projekt, der har fået titlen Anemia Scope.
De seneste tre år har man på Dansk Center for Røde Blodceller karakteriseret mere end 300 patienter med fremskreden anæmi, blandt andet ved brug af helgenomsekventering. Anemia Scope-projektet har til formål at forfine karakteriseringen yderligere gennem brug af de nyeste teknologier. ”Samlet set vil Anemia Scope bringe mekanistisk indsigt og præcisionsmedicin tættere på klinisk hæmatologi,” skriver Andreas Glenthøj i opslaget på LinkedIn.
I projektet vil man benytte sig af følgende teknikker til at karakterisere patienter med fremskreden anæmi:
1. Epidemiologisk karakterisering til at beskrive parakliniske og kliniske implikationer af nye genvarianter i anæmi. Her bruges prøver fra 500.000 individer i UK Biobank, der har fået lavet en helgenomprofilering.
2. Automatiseret patch-clamp til avanceret undersøgelse af ionkanaler i de røde blodceller. Forandringer i ionkanaler giver anledning til specifikke anæmier, og kan desuden påvirke udviklingen af andre anæmier, såsom seglcellesygdom. Til dette formål anvendes en teknologi, som ikke tidligere har været anvendt på røde blodceller, men som har vist lovende foreløbige resultater.
3. Cellemodellering med det formål at introducere sjældne anæmi-genvarianter, identificeret blandt danske patienter, for at fastslå deres funktionelle implikationer samt bane vejen for nye behandlingsmuligheder.