CAR T-celleterapi forbedrer hæmatologiske patienters livskvalitet
Patienter med hæmatologisk kræft, som modtager CAR T-celleterapi, oplever forbedret livskvalitet seks måneder efter behandlingen, viser et nyt studie. Studiet dokumentere også, at en femtedel af patienterne oplever vedvarende fysiske og psykiske symptomer efter behandlingen.
For de fleste deltagere i studiet faldt livskvaliteten i den første uge efter administration af CAR T-celleterapi (fra en median baseline på 77,9 til 70,1). Den første uge efter administration er de behandlingsrelaterede symptomer typisk på deres højeste. Herefter oplevede deltagerne en signifikant stigning i livskvalitet seks måneder efter infusion. Livskvaliteten steg gennemsnitligt til 83,7. Tilsvarende fandt forskerne forbedringer i den fysiske symptombyrde og angstsymptomer.
Selvom de fleste deltagere i sidste ende opnåede en forbedret livskvalitet, oplevede omkring 20 procent vedvarende fysiske og psykiske symptomer, som til tider påvirkede livskvaliteten negativt. Connor Johnson, onkolog ved Massachusetts General Hospital og hovedforfatter til studiet, påpeger, at man for at maksimere effekten og forbedre behandlingstilbuddene er nødt til at erkende, at CAR T-terapi for nogle patienter vil være en belastning.
"Her viser vi betydelige forbedringer i livskvalitet blandt patienter med en række blodkræftdiagnoser, som modtager en række CAR T-produkter. Men vi identificerer også en særskilt undergruppe af patienter, som har en vedvarende fysisk og psykisk symptombyrde, selv seks måneder efter CAR-T-tidspunktet. Jeg håber, at disse resultater fører til yderligere interventioner med et mål om at forbedre den overordnede livskvalitet for alle patienter,” udtaler han i en pressemeddelelse udsendt af det amerikanske hæmatologiske selskab ASH.
Samlet set opnåede 76 procent af patienterne i studiet remission efter CAR T-cellebehandlingen, mens en tredjedel oplevede immuneffektorcelle-associeret neurotoksicitetssyndrom, som er en almindelig bivirkning af CAR T-behandling. 38 procent af patienterne overlevede ikke varigheden af opfølgning for undersøgelsen.
Løbende målinger af livskvalitet
Studiet inkluderede 103 patienter i alderen 23-90 år med hæmatologisk kræft. 71 procent af patienterne havde lymfom, 28 procent havde myelomatose, og en procent havde B-celle akut lymfatisk leukæmi. Patienter, som var kvalificerede til at modtage CAR-T-behandling, fik oftest tisagenlecleucel (34 procent), lisocabtagene maraleucel (16 procent), axicabtagene ciloleucel (13 procent) og idecabtaene vicleucel (12 procent). Patienterne skulle udfylde spørgeskemaer, der målte livskvalitetsvariabler, før CAR T-celleinfusion samt en uge, en måned, tre måneder og seks måneder efter behandlingen.
Livskvalitet blev målt ved hjælp af spørgeskemaet Functional Assessment of Cancer Therapy-General (FACT-G), som måler livskvalitetsfaktorer ved hjælp af fire forskellige underskalaer (fysisk, funktionel, følelsesmæssig og social). Psykisk lidelse blev målt ved hjælp af Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), som vurderer angst- og depressionssymptomer. Alvorlige depressive symptomer blev målt ved hjælp af PHQ-9, mens symptomer på posttraumatisk stresslidelse blev målt ved hjælp af en posttraumatisk stress-tjekliste. Forskerne registrerede også fysiske symptomer ved hjælp af Edmonton Symptom Assessment System, som vurderede smerte, træthed, døsighed, kvalme, appetit, dyspnø, søvnløshed, synkebesvær og velvære over 24 timer.
Studiet er publiceret i Blood Advances.