Skip to main content

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin


” Det forekommer slet ikke rimeligt, at en CAR-T-behandling kan takseres til over tre millioner kroner, hvis produktionsprisen på produktet er 300.000 kroner. Det giver ikke mening,” siger Jes Søgaard.

Rigshospitalet har tjent millioner på andre regioners deltagelse i CAR-T-forsøg

Godt tre millioner kroner per patient koster det andre regioner at have hæmatologiske patienter i protokolleret CAR-T-behandling på Rigshospitalet – og dét til trods for, at den medicin patienterne har fået, har kostet en tiendedel af prisen. Det er moralsk helt forkert, at vi skal betale en så massiv overpris for deltagelse i forskningsforsøg, siger ledende overlæge Christian Poulsen fra Sjællands Universitetshospital. Han bakkes op af professor Jes Søgaard, der kalder prissætningen for meningsløs.  

I perioden 2023-2024 inkluderede Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i alt ti patienter i et forskningsstudie på Rigshospitalet, der undersøger et akademisk fremstillet CAR-T-produkt. Hver gang en patient er blevet inkluderet i studiet, har Rigshospitalet kvitteret med en regning på godt tre millioner kroner. 

Hæmatologisk Tidsskrift har fået aktindsigt i korrespondancer mellem Koncern Økonomi i Region Sjælland og Rigshospitalets økonomi- og planlægningsafdeling. Heraf fremgår det, at det koster i omegnen af 300.000 kroner at fremstille det CAR-T-produkt, som patienterne behandles med i protokollen.

”Jeg synes, at det er moralsk helt forkert at tage så massive overpriser for sundhedsydelser. Vi har betalt en eksorbitant stor pris for en behandling, hvor den reelle pris er meget mindre. Det har jeg virkelig svært ved at se, at man kan tillade sig, når det drejer sig om klinisk forskning,” siger Christian Bjørn Poulsen, ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Sjællands Universitetshospital.

Millionregningerne er blevet sendt for patienter, som har fået eksperimentel CAR-T-cellebehandling i regi af DANCART-protokollen. DANCART er et ikke-kommercielt samarbejde mellem Rigshospitalet og Herlev Hospital, og protokollen inkluderer patienter med relaps eller refraktær CD19-positiv hæmatologisk sygdom.

Sådan er lovgivningen

Rikke Mosdal, chefkonsulent i økonomi- og planlægningsafdelingen på Rigshospitalet, har været involveret i en række sager om patienter i behandling i DANCART-protokollen.

Hæmatologisk Tidsskrift: Rigshospitalet opkræver en betaling på godt tre millioner kroner per patient, som har fået behandling i regi af DANCART. Udgiften til CAR-T-produktet er cirka 300.000 kroner. Kan du redegøre for, hvad de øvrige udgifter dækker over? 

”Vi afregner ud fra de nationale DRG-takster for behandlingen. I dette tilfælde den nationale DRG-takst på en CAR-T-behandling. Takstgrundlaget afspejler gennemsnitsudgiften, der har været på CAR-T-behandlinger i tidligere regnskabsperioder. Afregningen afhænger ikke af, om patienten er med i et forskningsforsøg eller ej. Den afhænger af, om der er ekstern finansiering eller ej.  I dette tilfælde er forskningen internt finansieret af Hovedstaden, og så er opkrævningsreglerne de samme som for en standardbehandling,” siger Rikke Mosdal.

DRG-taksten på en CAR-T-behandling er jo primært udregnet ud fra prisen på de kommercielle CAR-T-behandling, som er langt dyrere, end det akademisk CAR-T-produkt, som patienterne får i DANCART. Betyder det ikke de facto, at Region Hovedstaden tjener millioner af kroner på klinisk forskning?

”Udgifter til intern finansieret forskning indgår i takstgrundlaget for DRG-taksterne. Derfor kan du godt sige, at regionerne er med til at finansiere forskning, som ikke er eksternt finansieret,” siger Rikke Mosdal.

De er vel ikke bare med til finansiere den, de betaler en ret markant overpris?

”Lige i dette konkrete tilfælde er forskellen stor, men der er samtidig mange eksempler på forløb, hvor hospitalernes udgifter ikke er blevet dækket af den opkrævede takst. Det er vilkårene, når man opererer med de her nationale gennemsnitstakster. De afspejler aldrig den præcise udgift til en specifik patient. Det er sådan, lovgivningen er skruet sammen,” siger Rikke Mosdal.

Er det rimeligt, at en region opkræves betaling for en behandling, som patienterne reelt ikke har fået? Burde der ikke skelnes mellem, hvorvidt der er givet et kommercielt CAR-T-produkt eller et akademisk fremstillet CAR-T-produkt med en markant lavere pris? 

”Vi arbejder løbende på, at DRG-taksterne skal afspejle vores omkostninger bedst muligt. Lige nu kan vores system ikke adskille, om der er tale om den ene eller den anden type CAR-T-behandling,” siger Rikke Mosdal.

Jævnfør Takstvejledningen fra 2025 takseres en behandling med CAR-T-celleterapi til 3.645.319 kroner. Det er Sundhedsdatastyrelsen, som udregner taksterne, og det gør de på baggrund af regnskaberne to og tre år tilbage i tid. 2025-taksterne er således udregnet på baggrund af regnskaberne fra 2022 og 2023. Rikke Mosdal forventer, at DRG-taksten på en CAR-T-behandling således vil falde over tid, da regnskaberne i stadig højere grad vil inkludere akademiske CAR-T-behandlinger, som vil trække gennemsnitsprisen på behandlingen ned. 

Falske forudsætninger

Christian Bjørn Poulsen har svært ved at se, hvordan kommercielle behandlinger og forsøgsbehandlinger kan slås i hartkorn. Det har nogle meget uhensigtsmæssige konsekvenser, siger han.

”En region eller et hospital bør af princip ikke have økonomiske incitamenter for at køre forskningsforsøg – men sådan bliver det jo, hvis man kan tjene millioner af kroner på at have patienter i protokol. Det kan godt være, at det rent juridisk er inden for rammerne, men etikken og moralen bliver kraftigt udfordret.”

”Jeg kender ikke til andre situationer, hvor det er i orden at fakturere for en vare, man ikke får. Vi er blevet faktureret for et kommercielt CAR-T-produkt – men det er ikke dét, vi har fået. Hvis vi havde vidst, at vi ville blive opkrævet prisen på et kommercielt CAR-T-produkt, så havde vi ikke sendt patienten i protokol, så havde vi da betalt for det kommercielle CAR-T-produkt, som er langt mere gennemtestet. Jeg synes, at vi har handlet ud fra falske forudsætninger.” 

Christian Bjørn Poulsen mener, at der er behov for en ekstern og uvildig vurdering af reglerne på området.

”Er det rimeligt at tage massive overpriser for patienter, som får behandling i forskningsforsøg uden for deres hjemmeregion? Der er for mig at se nogle klare uhensigtsmæssigheder i systemet. Men jeg er jo part i sagen – og der er interessekonflikter fra begge sider, så jeg så meget gerne, at der blev iværksat en uvildig vurdering af reglerne på området,” siger han. 

”Lovgivningen skal sikre, at der er lighed i sundhed for alle borgere i Danmark. Men hvis vi betaler massive overpriser for enkelte patienter, der behandles i vores naboregion, så bliver der skævhed i sundhed mellem Sjælland og Hovedstaden. I Region Sjælland mangler vi penge, og der er ansættelsesstop, hvilket betyder, at vi ikke kan ansætte flere speciallæger på Sjællands Universitetshospital. Det går ud over vores patienter. Og derfor gør det endnu mere ondt at være vidne til, at vi betaler overpris for at få behandlet vores patienter i en anden region. De får flere penge at yde sundhed for, og vi får færre. Det synes ikke rimeligt.”

Tal fra Koncern Økonomi i Region Sjælland viser, at Region Sjælland i 2024 betalte 2,5 milliarder kroner for at få patienter behandlet i andre regioner, heraf gik 2,1 milliarder kroner til behandlinger på Rigshospitalet. Den hæmatologiske afdeling på Sjællands Universitetshospital har i samme periode brugt 45 millioner kroner på uden-regionsafregning. Disse tal siger ikke noget om, hvor mange af pengene, der er brugt på patienter i forsøgsbehandling. 

Skal afspejle omkostningerne

Jes Søgaard, professor emeritus i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet (SDU), giver Christian Bjørn Poulsen ret i, at det synes urimeligt, at et akademisk fremstillet CAR-T-produkt sidestilles med et kommercielt produkt, når det takseres. 

”DRG-takster skal være empiriske. De skal afspejle de faktiske omkostninger. Og det gør de jo åbenlyst ikke i det her tilfælde. Det forekommer slet ikke rimeligt, at en CAR-T-behandling kan takseres til over tre millioner kroner, hvis produktionsprisen på produktet er 300.000 kroner. Det giver ikke mening,” siger han.

Pligt til at informere

I fire tilfælde har Region Sjælland gjort indsigelser imod at betale for patienter inkluderet i DANCART. I to af tilfældene har Rigshospitalet indvilliget i at refundere udgifterne (i alt cirka 6,6 millioner kroner). I de resterende tilfælde er anmodningerne blevet afvist med argumentet om, at den eksterne finansiering af protokollen ophørte i foråret 2023, og at Region Hovedstaden herefter har afholdt alle udgifter til at udføre behandlingen. ”Derfor skal der ifølge Takstbekendtgørelsen opkræves takst. Det kræver en beslutning fra Regionsrådet at tilsidesætte,” lyder det i en mail fra Rigshospitalets økonomi- og planlægningsafdeling. 

Jes Søgaard mener, at Rigshospitalet havde pligt til at informere relevante hospitalsafdelinger i de andre regioner om, at der medio 2023 skete en ændring i de finansielle præmisser for DANCART-protokollen. Og at de herefter ville blive opkrævet en pris på mere end tre millioner kroner per patient.

”Rigshospitalet har pligt til at informere om de ændrede vilkår. Og så skal der indgås en aftale om finansiering. Man kan ikke bare sende en faktura med en overhead på knap tre millioner. Det skal være aftalt og afklaret, og der skal være forhandlet en rimelig takst for de faktiske omkostninger, som Rigshospitalet har i forbindelse med behandlingen,” siger Jes Søgaard.

”Det er ikke sket, og det har sat Region Sjælland – og andre regioner – i en meget vanskelig situation. Man har ikke haft mulighed for at vælge behandlingstilbuddet til eller fra på et oplyst grundlag.” 

Rikke Mosdal fastslår, at en region, der henviser en patient til behandling i en anden region, ikke på forhånd oplyses om, hvad behandlingen kommer til at koste. I de specifikke tilfælde med CAR-T-behandlingerne har Region Sjælland ikke oplyst, at de er stillet i udsigt, at behandlingen skulle ske uden betaling, siger hun. 

”De henviser med henblik på at få et behandlingstilbud til patienten. Hvis tilbuddet findes, kan de ikke efterfølgende afvise at betale for en udført behandling.”

Læs mere om Region Sjællands indsigelser imod at betale for patienter i DANCART-protokollen her.

Enige om betaling

I marts i år blev sagen om protokolleret CAR-T-behandling diskuteret på et møde i Forum for mellemregional afregning med henblik på at drøfte og afklare reglerne for patienter i forsøgsbehandling. Region Sjælland oplyser, at Lars Weber Strate, chef for Sygehusafregning og Teknologi hos Koncern Økonomi i Region Sjælland og Lars Æbeløe-Knudsen, økonomichef i Center for Økonomi i Region Hovedstaden, dagen efter mødet (d. 4. marts) talte sammen over telefon. De blev her enige om, at sagen var afdækket, og at Region Sjælland skulle betale for de øvrige patienter i CAR-T-behandling, da den eksterne finansiering var udløbet, herunder for de to patienter, som der har været gjort indsigelser imod. Lars Weber Strate bekræfter forløbet. 

De to sager, hvor Region Sjælland fejlagtigt blev opkrævet betaling for patienter, der havde modtaget CAR-T-behandling i DANCART-protokollen, mens den fortsat var eksternt finansieret, har fået Region Sjælland til at iværksætte en omfattende gennemgang af afregningen for andre patienter i forsøgsbehandling i Region Hovedstaden. Afdækningen finder sted inden for specialerne onkologi, reumatologi og oftalmologi.

Læs mere om undersøgelsen i denne artikel.

  • Oprettet den .

Chefredaktører

Kristian Lund
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nina Vedel-Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nordisk annoncedirektør

Marianne Østergaard Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

Schæffergården
Jægersborg Alle 166
2820 Gentofte
CVR: 37 21 28 22

Kontakt

Annoncer
Jobannoncer
Kontaktinfo
Abonnement, kontakt:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Redaktionschef

Helle Torpegaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Journalister

Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
Bo Karl Christensen, redaktionsleder
Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

Tilknyttede journalister

Anne Westh - allround
Natacha Houlind Petersen - allround
Maria Cuculiza - kultur
Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
Jette Marinus - respiratorisk
Thomas Telving - allround
Hani Abu-Khalil - allround

Kommerciel afdeling

Annoncekonsulent
Malene Laursen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Webinarer
Majbritt Laustrup
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Nina Bro
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Administrativ koordinator
Anette Kjer Overgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektledere
Susanne Greisgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektkoordinator
Annette Svanemose
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Assistent
Emma Meisner
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Research
Birgitte Gether