Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

It-system forudsiger den bedst egnede medicin

Et par klik med musen, et par sekunders ventetid, og så kommer der en deltaljeret analyse af patientens kræftsygdom og forslag til, hvilke lægemidler som er bedst egnede.

Sådan fungerer et nyt system, som forskere ved det hæmatologiske forskningsafsnit på Aalborg Universitetshospital har udviklet.

”Vi ved, at det virker på de patienter, vi har behandlet i de sidste år, og skal nu vise, at det også gælder fremtidens patienter. På sigt forventer vi, at værktøjer som vores kan føre til, at vi får en mere individualiseret behandling inden for flere kræftformer, således at patienter med tilbagefald hurtigere får den medicin, der er mest virksom på lige netop deres kræftsygdom,” siger bioinformatiker Rasmus Froberg Brøndum, som sammen med sammen med en gruppe af andre forskere fra Hæmatologisk Forskningsafsnit på Aalborg Universitetshospital har været med til at udvikle systemet, i en pressemeddelelse.

Forskerne har udviklet en prototype på et system, der på få sekunder beregner sandsynligheden for et lægemiddels effekt hos patienter med diffust storcellet B-cellelymfom og myelomatose. Systemet fungerer ved, at en læge går ind på hjemmesiden hemaclass.org og med få museklik sender et prøvesvar fra en kræftpatient ind i systemet. Efter nogle sekunder kvitterer hjemmesiden med en detaljeret analyse af patientens kræftsygdom og forslag til, hvilke lægemidler som er bedst egnede.

I første omgang skal prototypen kun bruges i forskningsøjemed. På Aalborg Universitetshospital er Hæmatologisk Forskningsafsnit i gang med et forsøg, hvor de vil undersøge, om det rent logistisk er muligt at foretage individuelle genanalyser på kræftpatienter med tilbagefald af lymfekræft, og om svarene kan bruges i praksis. Her er værktøjet nyttigt, da en tilsvarende analyse ellers ville kræve timers arbejde af en statistiker eller en bioinformatiker.

Selvom der foreløbig kun er udviklet en prototype på systemet, er websitet allerede, gratis, tilgængeligt for forskere fra hele verden.

 

Systemet er det første af sin slags inden for hæmatologiske sygdomme og er primært designet til patienter med kræfttyperne diffust storcellet B-cellelymfom og myelomatose. Forskerholdet arbejder dog på at udvide værktøjet til også at omfatte andre store hæmatologiske kræftsygdomme.

FORSIDEN LIGE NU

Beslutning om Revlimid udskudt igen-igen

16. juli 2018 Myelomatose Signe Juul Kraft
Danske myelomatosepatienter må stadig se langt efter en afklaring om, hvorvidt Revlimid (lenalidomid) bliver indført som standard-vedligeholdelsesbehandling.…

Medicinrådet godkender behandlingsvejledning for hæmofili B

16. juli 2018 Hæmofili Signe Juul Kraft
Medicinrådet har godkendt en behandlingsvejledning vedrørende hæmofili B, som omfatter valg af rekombinant faktor IX-præparat (rFIX).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift