Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hiv-patienters risiko for lymfekræft kan opdages tidligere

Lymfekræft kan spores i blodprøver fra hiv-patienter allerede inden, at kræften udvikler sig. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Opdagelsen betyder, at man på et tidligt tidspunkt kan finde de hiv-patienter, der er i risikogruppen for at få kræft.

I studiet har forskerne analyseret blodprøver fra 21 patienter med hiv, som blev taget flere år før, patienterne fik kræft. Syv af patienterne havde udviklet lymfekræft, syv havde godartede forstørrede lymfeknuder, og syv havde ikke udviklet hverken kræft eller forstørrede lymfeknuder.

Resultaterne viser, at proteinmønsteret i blodet ved tidspunktet for hiv-diagnosen var markant anderledes hos de patienter, der senere udviklede kræft, end det var hos de hiv-patienter, som ikke udviklede kræft. Det vil sige, at en blodprøve taget på det tidspunkt, hvor hiv-diagnosen bliver stillet, kan indikere, om patienten udvikler lymfekræft. 

Forskernes næste skridt er at få resultaterne underbygget ved analyse af et større antal hiv-patienter.

 

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet AIDS.  

FORSIDEN LIGE NU

FDA giver Hemlibra status som gennembrudsbehandling

18. april 2018 Hæmofili Redaktionen
Hemlibra har fået tildelt en såkaldt Breakthrough Therapy status af FDA for personer med hæmofili A uden faktor VIII-hæmmere.

Dansk projekt tester PRO i hæmatologisk praksis

10. april 2018 Sygdomme Signe Juul Kraft
Det er et krav fra politisk side, at brugen af patienternes egne oplysninger om deres helbredstilstand – såkaldt PRO (Patient Reported Outcomes) – skal…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift