Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Svenske forskere opdager nødvendig mekanisme for blodcellers funktion

Hæmatopoietiske stamceller kræver, at en meget specifik mængde protein fungerer korrekt. I nogle former for aggressiv leukæmi er denne regulering af proteinproduktion forstyrret.

Et forskerhold fra Lunds Universitet i Sverige har opdaget en vigtig funktion af pseudouridin, som er den mest almindelige type RNA-modifikation i humane celler. Resultaterne er publiceret i Cell (https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30288-5).

"Vores forskning kan være betydningsfuld med hensyn til visse typer livstruende leukæmiske kræftformer, der er karakteriseret ved dysfunktionelle stamceller, som især er almindelige blandt ældre mennesker. Det kan være, at høje niveauer af proteinproduktion er en akilleshæl for disse kræftinitierande celler, som vi kan bruge til at fjerne dem," siger forskningens gruppeleder Cristian Bellodi fra Institut for Laboratoriemedicin, Lund Universitet, i en pressemeddelelse.

Strukturen af ​​RNA-molekyler er modificeret af enzymer, der normalt findes i vores celler. Dette ændres i svære medicinske tilstande, som f.eks. forskellige former for kræft. Men præcis, hvordan RNA-modifikation påvirker menneskelig udvikling og sygdom, ved man ikke ret meget om.

Det svenske forskerhold har opdaget, at stamceller, som mangler et enzym, der er ansvarlig for pseudouridin-modifikation af RNA, kaldet PUS7, producerer unormalt store mængder protein. Denne overproduktion af protein fører til ubalanceret vækst af stamceller og blokerer modningen af forskellige typer blodceller.

"Vores arbejde viser, at den udsøgte kontrolmekanisme, der kontrolleres af PUS7 og pseudouridin, er vigtigt for at justere mængden af ​​protein, som er nødvendigt for humane stamceller kan vokse og producere blod," siger Cristian Bellodi.

Forskerne opdagede, at PUS7-enzymet har evnen til at indføre pseudouridin i tidligere karakteriserede RNA-molekyler, som ikke koder for noget protein, og som af forskere blev betegnet som miniTOGs (mTOGs). Tilstedeværelsen af ​​pseudouridin aktiverer mTOG til at dæmpe proteinsyntese i 'stamcellemaskineriet'. Dette sikrer den korrekte mængde proteiner i cellen.

De svenske forskeres opdagelse baner vej for fremtidig forskning med henblik på yderligere at forstå den rolle, som pseudouridin spiller i udviklingen af ​​sygdomme hos mennesker.

FORSIDEN LIGE NU

Inotuzumab ozogamicin afvist som standardbehandling

31. maj 2018 Leukæmi Helle Torpegaard
Medicinrådet afviste på sit møde tirsdag inotuzumab ozogamicin (Besponsa) fra Pfizer som standardbehandling til refraktær eller recidiverende B-celle akut…

Overlæge: Hemlibra ligner et stærkt alternativ

24. maj 2018 Hæmofili NIna Bro
WFH - Hemlibra (emicizumab) viser en markant evne til at kontrollere blødninger hos patienter med hæmofili A uden inhibitor, og samtidig giver behandlingen…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift