Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Blodmolekyle spiller nøglerolle for AML

Produktion af blodmolekylet hæm understøtter udviklingen af ​​akut myeloid leukæmi (AML).

Det viser forskning fra St. Jude Children’s Research Hospital, USA, som er offentliggjort i JCI Insight. Forskerne bag resultaterne mener, at undertrykkelse af hæm kan være en effektiv måde at behandle AML på.

I undersøgelsen foretog forskerne en søgning ved hjælp af St. Jude Children’s Research Hospital's database med det formål at identificere gener, der er aktiverede i en særligt aggressiv form for AML. Det er allerede kendt, at denne AML-form er drevet af onkogenet MYCN, som spiller en nøglerolle i celledeling og celle-selvdestruktion. Som et resultat af databasesøgningen afslørede forskerne, at et andet gen, UROD, som stimulerer produktionen af ​​hæm, er overaktivt i leukæmipatienter.

Et andet vigtigt fund i den sammenhæng var, at leukæmiformer drevet af MYCN-genet, der viste særlig forøget UROD-aktivitet, var særligt aggressive og oftere førte til patientdød.

Laboratorieundersøgelser viste, at celler med en anomaløs MYCN-aktivitet absorberede større mængder ilt, og dermed var afhængig af hæmproduktionen til selvfornyelse. Forskerne fandt også ud af, at når hæmproduktionenen blev forhindret, blev selvfornyelsen det også, hvilket effektivt førte til at leukæmiprogressionen blev bremset.

I en præklinisk undersøgelse viste forskerne desuden, at leukæmiprogression blev bremset, og sandsynligheden for overlevelse voksede, når de fjernede MYCN-genet.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen vil lignende behandlingsstrategier kunne anvendes til andre former for kræftformer, der er relateret til overproduktion af hæm.

FORSIDEN LIGE NU

Ny prognostisk markør kan ændre behandlingen af patienter med lymfekræft

17. oktober 2017 Lymfoma Redaktionen
Det bliver fremover lettere at identificere de patienter med lymfekræfttypen mantle celle lymfom (MCL), som ikke har gavn af den behandling, vi bruger i dag,…

Han vil bygge bro mellem forskning og klinik

11. oktober 2017 Forskning Birgit Brunsted
Med et ordentligt skub på 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra BRIC og Rigshospitalet tage livtag med blodkræftsygdomme i et nyt…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift