Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Blodmolekyle spiller nøglerolle for AML

Produktion af blodmolekylet hæm understøtter udviklingen af ​​akut myeloid leukæmi (AML).

Det viser forskning fra St. Jude Children’s Research Hospital, USA, som er offentliggjort i JCI Insight. Forskerne bag resultaterne mener, at undertrykkelse af hæm kan være en effektiv måde at behandle AML på.

I undersøgelsen foretog forskerne en søgning ved hjælp af St. Jude Children’s Research Hospital's database med det formål at identificere gener, der er aktiverede i en særligt aggressiv form for AML. Det er allerede kendt, at denne AML-form er drevet af onkogenet MYCN, som spiller en nøglerolle i celledeling og celle-selvdestruktion. Som et resultat af databasesøgningen afslørede forskerne, at et andet gen, UROD, som stimulerer produktionen af ​​hæm, er overaktivt i leukæmipatienter.

Et andet vigtigt fund i den sammenhæng var, at leukæmiformer drevet af MYCN-genet, der viste særlig forøget UROD-aktivitet, var særligt aggressive og oftere førte til patientdød.

Laboratorieundersøgelser viste, at celler med en anomaløs MYCN-aktivitet absorberede større mængder ilt, og dermed var afhængig af hæmproduktionen til selvfornyelse. Forskerne fandt også ud af, at når hæmproduktionenen blev forhindret, blev selvfornyelsen det også, hvilket effektivt førte til at leukæmiprogressionen blev bremset.

I en præklinisk undersøgelse viste forskerne desuden, at leukæmiprogression blev bremset, og sandsynligheden for overlevelse voksede, når de fjernede MYCN-genet.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen vil lignende behandlingsstrategier kunne anvendes til andre former for kræftformer, der er relateret til overproduktion af hæm.

FORSIDEN LIGE NU

DHS-årsmøde: Fokus på vira og immundefekt

08. marts 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Vira og immundefekt er hovedtemaet på årsmødet i Dansk Hæmatologisk Selskab (DHS), som finder sted 9.-10. marts på Hindsgavl Slot. Ligesom på årsmødet i 2017,…

Allogen HCT medfører øget risiko for kognitive problemer

08. marts 2018 Sygdomme Signe Juul Kraft
Patienter, der modtager myeloablativ allogen hæmatopoietisk celletransplantation (HCT) har en signifikant højere risiko for kognitiv svækkelse i årene efter…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift