Medicinrådet blæser på det 4. princip

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin

Succesfuldt første møde om tumor-mikromiljø i lymfekræft

I dagene 19.-20. maj gæstede cirka 150 delegerede fra i alt tre kontinenter Musikhuset i Aarhus til det første ’Nordic Meeting on Tumor Microenvironment in Lymphoma’.

Mødet handlede om tumorers mikromiljø ved lymfekræft, og professor Francesco d’Amore fra Hæmatologisk Afdeling R, Aarhus Universitetshospital, er initiativtager. Arrangementet gik mere end godt, fortæller Francesco d’Amore:

”Det levede bestemt op til mine forventninger. Som hovedarrangør har man nok altid katastrofetanker om, at det hele vil krakelere, men vi holdt skansen, og det gik over al forventning. Vi har fået nogle rigtig positive tilbagemeldinger, som opmuntrer os til at holde fast i konceptet. Organisationen bagved, Visit Aarhus og Kongreskompagniet, var meget professionelle og var med til at fragte folk ind og ud, så vi fik også ros for, at infrastrukturen fungerede.”

Ambitionen med mødet er at etablere et årligt nordisk forum dedikeret til en videnskabelig diskussion af de nyeste opdagelser inden for tumor-mikromiljø i lymfekræft.

Mikromiljøet udgør kræftcellernes ’nabolag’, det vil sige, de celler, som ligger i miljøet omkring kræftcellen. Forskningen i mikromiljø ser ikke kun på den enkeltstående kræftcelle, men også på miljøet omkring kræftcellen, og på, hvordan det påvirker kræftcellens trivsel eller mistrivsel. Efterhånden tyder flere og flere data på, at mikromiljøet er en vigtig parameter, og at man ved at påvirke mikromiljøet kan påvirke kræftcellernes trivsel, fortæller Francesco d’Amore.

Nordisk koncept

Mødet i Aarhus var struktureret med en generel session i starten, hvor der blev taget emner op, der var overraskende i emnevalg, fortæller Francesco d’Amore. Der var f.eks. et foredrag fra et laboratorium i Helsinki, der beskæftiger sig med kortlægning af biologien bag nydannelse af kar, både blodkar og lymfekar.

”Det var et blændende foredrag fra en meget ung forsker, som jeg var meget glad for at høre. I den session havde vi også en, der fortale om nogle af de molekyler, der styrer signalerne mellem cellerne i tumorerne. Der er nogle kemiske stoffer, som bliver brugt til at dirigere cellerne i den ene eller den anden retning. Også meget spændende,” siger Francesco d’Amore.

Efter den generelle session var der fire efterfølgende sessioner, som handlede om forskellige undertyper af lymfom.

På mødet blev der præsenteret nye data fra hele verden, men det var et mål, at der også skulle være et fokus specifikt på nordiske data, fortæller Francesco d’Amore:

”Vi ville have et nordisk koncept, så i hver session havde vi sørget for, at der var en repræsentant fra de fire nordiske lande, og af de fire-fem indlæg, der var per session, var der et indlæg, der handlede om nordiske data. Formålet med det er at give nye nordiske data, eventuelt også før publikation, luft og synlighed i sådan et attraktivt forum, som mødet er.”

Næste møde, ’2nd Nordic Meeting on Tumor Microenvironment in Lymphoma’, finder sted igen i Aarhus, på Scandinavian Congress Center den 18.-19. maj 2017.

Læs mere på: http://www.nordictumormicroenvironment.org/

Udskriv Email

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.