Måske er tiden inde til at udskifte bemandingen af Medicinrådet

Logo for hæmatologisk tidsskrift

- først med nyheder om medicin

Svenske forskere opdager nødvendig mekanisme for blodcellers funktion

Hæmatopoietiske stamceller kræver, at en meget specifik mængde protein fungerer korrekt. I nogle former for aggressiv leukæmi er denne regulering af proteinproduktion forstyrret.

Et forskerhold fra Lunds Universitet i Sverige har opdaget en vigtig funktion af pseudouridin, som er den mest almindelige type RNA-modifikation i humane celler. Resultaterne er publiceret i Cell (https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30288-5).

"Vores forskning kan være betydningsfuld med hensyn til visse typer livstruende leukæmiske kræftformer, der er karakteriseret ved dysfunktionelle stamceller, som især er almindelige blandt ældre mennesker. Det kan være, at høje niveauer af proteinproduktion er en akilleshæl for disse kræftinitierande celler, som vi kan bruge til at fjerne dem," siger forskningens gruppeleder Cristian Bellodi fra Institut for Laboratoriemedicin, Lund Universitet, i en pressemeddelelse.

Strukturen af ​​RNA-molekyler er modificeret af enzymer, der normalt findes i vores celler. Dette ændres i svære medicinske tilstande, som f.eks. forskellige former for kræft. Men præcis, hvordan RNA-modifikation påvirker menneskelig udvikling og sygdom, ved man ikke ret meget om.

Det svenske forskerhold har opdaget, at stamceller, som mangler et enzym, der er ansvarlig for pseudouridin-modifikation af RNA, kaldet PUS7, producerer unormalt store mængder protein. Denne overproduktion af protein fører til ubalanceret vækst af stamceller og blokerer modningen af forskellige typer blodceller.

"Vores arbejde viser, at den udsøgte kontrolmekanisme, der kontrolleres af PUS7 og pseudouridin, er vigtigt for at justere mængden af ​​protein, som er nødvendigt for humane stamceller kan vokse og producere blod," siger Cristian Bellodi.

Forskerne opdagede, at PUS7-enzymet har evnen til at indføre pseudouridin i tidligere karakteriserede RNA-molekyler, som ikke koder for noget protein, og som af forskere blev betegnet som miniTOGs (mTOGs). Tilstedeværelsen af ​​pseudouridin aktiverer mTOG til at dæmpe proteinsyntese i 'stamcellemaskineriet'. Dette sikrer den korrekte mængde proteiner i cellen.

De svenske forskeres opdagelse baner vej for fremtidig forskning med henblik på yderligere at forstå den rolle, som pseudouridin spiller i udviklingen af ​​sygdomme hos mennesker.

Udskriv Email

ASH 2020 er på trapperne – nu med masser af SoMe-hype

ASH: Den amerikanske hæmatologi-kongres ASH løber af stablen i begyndelsen af december, men som alle andre events i 2020 i et noget anderledes format end vanligt. Coid-19 har sat en stopper for det fysiske fremmøde. Men frygt ej, hæmatologisk tidsskrift guider dig her til at få det bedste ud af kongressen foran skærmen.

Læs mere ...

Udskriv Email

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift