Blinatumomab-studie er lille skridt for behandling af ALL

Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Leukæmi.

Lars Kjeldsen på EHA 2016

”Blinatumomab er et eksempel på en simpel form for immunterapi, som jeg også tror, vil komme inden for andre hæmatologiske sygdomme, f.eks. lymfekræft," mener Lars Kjeldsen.

EHA 2016: Et studie, der viser forbedret overlevelse ved brug af antistoffet blinatumomab (Blincyto) versus standardkemoterapi er et lille skridt i den rigtige retning for forbedringen af akut lymfatisk leukæmi (ALL).

Sådan lyder vurderingen fra klinikchef på Hæmatologisk Afdeling, Rigshospitalet, Lars Kjeldsen.

”Blinatumomab er et eksempel på en simpel form for immunterapi, som jeg også tror, vil komme inden for andre hæmatologiske sygdomme, f.eks. lymfekræft. Overlevelsen ved brug af blinatumomab blev i studiet gennemsnitligt forlænget fra 4 til 7,8 måneder, hvis man sammenligner med det, vi hidtil har gjort, nemlig at give kemoterapi. Det er en forbedring, men en lille en, så det er stadig lidt bedrøveligt for den population, der sidder i en rigtig dårlig situation,” siger Lars Kjeldsen og tilføjer:

”Studiet er et lille skridt på vejen, men det er testet i en meget dårlig patientgruppe. Når du først er nået derud, går det rigtig dårligt.”

Undersøgelsen (Abstrakt S149), der blev præsenteret fredag på EHA-mødet, var et fase III-studie, som havde sammenlignet flere forskellige typer kemoterapi med det monoklonale antistof blinatumomab, der specifikt binder til CD19 (B-celler) og CD3 (T-celler).

Patienter med relaps/refraktær B-ALL, der i løbet af det seneste år havde fået deres første tilbagefald, blev tilfældigt opdelt i to grupper, der enten fik blinatumomab eller standard kemoterapi med mulighed for fire forskellige behandlinger.

Resultaterne viste en samlet overlevelse i blinatumomab-gruppen på 7,8 måneder, mens kemogruppens samlede overlevelse var på 4,0 måneder. Forbedring af den samlede overlevelse var konsistent i alle undergrupper, uanset alder, tidligere salvageterapi eller før allogen transplantation. Mens 39 procent af patienterne i blinatumomab-gruppen blev kræftfrie, gjaldt det for 19 procent i kemogruppen.

Resultaterne fik følgegruppen til at anbefale at stoppe undersøgelsen før tid for at sikre, at alle ALL-patienterne kunne få blinatumomab.

Lars Kjeldsen påpeger, at det endnu er for tidligt at sige, hvilken plads i behandlingen blinatumomab ender med at få, men han forestiller sig, det måske kan bringes frem i behandlingsrækkefølgen.

”Blinatumomab er endnu ikke kommet længere end, at det bliver brugt på en dårlig patientgruppe. Måske går det på samme måde med blinatumomab som med daratumumab. Daratumumab blev først testet i en dårlig patientgruppe, men er nu blevet bragt frem til brug tidligere i behandlingen, i kombination med lenalidomid og dexamethason – med meget flotte resultater. Der er ingen tvivl om, at daratumumab kommer frem i behandlingsrækkefølgen, så alle patienter skal have det. Det kan være, at blinatumomab med tiden tilsvarende skal bringes frem, som en del af noget vedligeholdelse,” siger Lars Kjeldsen.

Blinatumomab er på baggrund af et tidligere fase II-studie blevet hurtigt godkendt af det amerikanske FDA og har fået en betinget godkendelse i EU mod Philadelphia kromosom-negativ (Ph-) recidiverende/refraktær (r/r) B-celle precursor akut lymfoblastær leukæmi (BCP-ALL).