Overlevelsesfordel med immunterapi for ALL

Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Leukæmi.

Antistoffet blinatumomab giver forbedret overlevelse sammenlignet med standard kemoterapi for resistent eller recidiverende akut lymfatisk leukæmi (ALL). Det viser en foreløbig analyse af fase 3-studiet TOWER.

Det er første gang, at man har været i stand til at vise en overlevelsesfordel med immunterapi for denne patientgruppe.

I studiet blev patienterne med Philadelphia kromosom negativ B-forstadie ALL (B-ALL) randomiseret til enten at modtage enten blinatumomab eller standard kemoterapi. Det primære effektmål (’endpoint’) var samlet overlevelse. De sekundære effektmål omfattede antallet af patienter, der opnår en komplet remission (CR) inden for 12 uger efter behandlingens start, varighed af CR, den procentdel af patienter, som opnåede remission med minimal residual sygdom (MRD) og sikkerhed.

Studiet blev stoppet før tid, fordi det primære effektmål blev nået. De sekundære effektmål er nu i gang med at blive analyseret.

De mest alvorlige bivirkninger, der forekom i undersøgelsen var infektioner (31,7 procent), neurologiske begivenheder (16,4 procent), neutropeni / febril neutropeni (15,3 procent), cytokinfrigivelse syndrom (0,5 procent) og tumorlysesyndrom (0,5 procent ).

Blinatumomab er et bispecifikt antistof, som binder både til CD19, som er en overflademarkør på B-celler, og til CD3 på T-celler, som spiller en central rolle i immunforsvaret. I de fleste tilfælde udtrykker leukæmiceller hos patienter med B-ALL CD-19. Blinatumomab forbinder således sammen leukæmi celle ved T-cellen, hvilket stimulerer T-cellerne til at angribe de CD19-positive leukæmiceller.

For et par måneder siden godkendte Europa-Kommissionen blinatumomab til behandling af patienter med akut lymfatisk leukæmi (ALL), som har fået tilbagefald eller ikke længere har gavn af kemoterapi.