Medicinrådet anbefaler Jivi til unge og voksne med hæmofili A

Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Hæmofili

Medicinrådet anbefaler Jivi (damoctocog alfa pegol) som mulig standardbehandling til personer på mindst 12 år med hæmofili A.

Beslutningen blev truffet på et møde i rådet onsdag den 23. oktober.

Medicinrådet vurderer, at Jivi ikke har nogen klinisk merværdi sammenlignet med lægemidlerne Elocta (efmoroctocog alfa) og Adynovi (rurioctocog alfa pegol) (evidensens kvalitet er meget lav), men omkostningerne til behandlingen er mindre. På den baggrud konkluderer Medicinrådet, at der er et rimeligt forhold mellem lægemidlets kliniske merværdi og omkostningerne ved behandling med Jivi sammenlignet med Elocta og Adynovi.

I maj blev Jivi godkendt som mulig standardbehandling til patienter med hæmofili A, som er 12 år og opefter. Medicinrådet har udarbejdet en ny behandlingsvejledning for hæmofili A, hvor Jivi er indplaceret i forhold til andre lægemidler til behandling af sygdommen.

Hæmofili A er en arvelig blødersygdom, der skyldes manglende faktor VIII i blodet, som er nødvendig for at stoppe blødninger. Cirka 400 patienter i Danmark har sygdommen. Tilførsel af faktor VIII forebygger blødninger i muskler og led, som på sigt kan medføre invaliditet, samt forhindrer at en større blødning bliver livstruende. Patienter, som har sygdommen i svær grad, får infusioner med faktor VIII 3-4 gange om ugen. Patienter, som har blødninger hyppigt eller har vanskelig veneadgang, vil oftest blive tilbudt et faktorpræparat, som har forlænget halveringstid. Hermed kan patienten enten opnå bedre blødningsdækning ved samme antal infusioner eller i stedet modtage færre ugentlige infusioner.

Jivi er et FVIII-præparat, som er konjugeret til polyethylenglycol, hvilket medfører en længere halveringstid.

Udskriv