Medicinrådet trækker anbefaling af middel tilbage grundet leveringsproblemer

Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Hæmofili

Medicinrådet har besluttet at trække anbefalingen af hæmofili A-midlet Jivi (damoctocog alfa pegol) tilbage, fordi firmaet bag lægemidlet, Bayer, først kan levere 1. januar 2020.

Medlem af Medicinrådet Leif Vestergaard Pedersen, som er fhv. direktør i Kræftens Bekæmpelse beskriver situationen som ”en rigtig kedelig sag”.

”Producenten af Jivi pressede Medicinrådet, og vi skyndte os meget for hurtigt at tage stilling til det her lægemiddel, og Amgros forhandlede pris og fik en prisaftale, som skulle gælde fra 1. juli. Nu siger producenten så, at man først kan levere til næste år. Helt personligt er jeg virkelig pikeret over, at fagfolk og Medicinrådet bliver jaget afsted til i al hast at vurdere det her, og så kan de ikke levere. Det er virkelig frustrerende,” siger Leif Vestergaard Pedersen og tilføjer:

”Det er et udtryk for, at det pågældende firma ikke har haft rettidig omhu. De burde have bedt om ’clock stop’ for en måned eller to siden og sagt til Medicinrådet, at man ikke behøvede at skynde sig, fordi lægemidlet ikke kunne leveres før 1. januar 2020. Det kunne have taget noget pres af både fagudvalget og Medicinrådet.”

Da Medicinrådet den 14. maj 2019 anbefalede Jivi som mulig standardbehandling, skete det blandt andet, fordi den pris, som var oplyst fra Amgros, var rimelig sammenlignet med prisen på tilsvarende lægemidler. Anbefalingen af Jivi blev givet med en forventning om, at lægemidlet ville være tilgængeligt for de danske sygehuse umiddelbart efter beslutningen. Da det efterfølgende har vist sig, at Bayer ikke kan levere lægemidlet på nuværende tidspunkt, mener Medicinrådet ikke, at det kan anbefale et lægemiddel, der ikke er tilgængeligt på sygehusene og har derfor trukket anbefalingen tilbage.

På mødet i maj godkendte Medicinrådet også en behandlingsvejledning for hæmofili A. Her indgår Jivi som et muligt valg på linje med flere tilsvarende lægemidler, som kan bruges til behandling af blødersygdommen. Den ene af Medicinrådet formænd, Steen Werner Hansen, fastslår, at beslutningen ikke får betydning for behandlingsvejledningen, da den udelukkende er en faglig vurdering af hvilke lægemidler, der lægefagligt set er lige gode.

”Den faglige vurdering af lægemidlets kliniske værdi er uændret. Men anbefalingen er trukket tilbage. Når Amgros oplyser, at der foreligger en ny aftale med Bayer, hvor Bayer sikrer, at lægemidlet er til rådighed for patienterne, kan Rådet behandle sagen igen,” siger Steen Werner Hansen på Medicinrådets hjemmeside.

Bayer ønsker ikke at kommentere sagen og oplyser, at firmaet har sendt en kommentar til Medicinrådet om sagen og tager dialogen med rådet.

Udskriv