Ny blødermedicin udvikler færre hæmmere

Skrevet af Redaktionen den . Skrevet i Hæmofili.

Nuwiq udvikler færre af de hæmmende antistoffer, der ofte samtidig reducerer effekten af blødermedicin mod hæmofili A.

Det viser en ny undersøgelse af det såkaldte rFVIII-middel mod hæmofili A hos patienter, der endnu ikke er behandlet med anden blødermedicin. Undersøgelsen præsenteres på den kommende amerikanske hæmatologiske kongres, ASH, i San Diego i begyndelsen af december.

Risikoen for, at der opstår antigener er større hos blødere fordi de ikke producerer et bestemt koagulations-protein. Antigenerne opstår fra blødermedicinen og hæmmer samtidig effekten af blødermedicinen.

Men undersøgelsen viser, at hæmmerne ikke udvikler sig lige så meget som ved hamster-udviklet iFVIII blødermedicin eller en anden behandling kaldet pdFVIII/VWF.

Nuwiq (Human-cl rFVIII) er den første og eneste nye generation af rFVIII produceret i humane celler uden kemisk modifikation eller proteinfusion.

De hæmmende antistoffer bekæmper den kunstige iFVIII, som de betragter som antigener. Der er dog forskelle på mennesker og nogle har genmutationer, der sandsynliggør, at disse hæmmende antistoffer har større risiko for at bekæmpe blødermidlet. Men selv om 81 procent af deltagerne i forsøget havde en forøget mutationsrisiko, var Nuwiq hhv. cirka 130 og 50 procent mere effektivt end de to andre midler.

Undersøgelsen blev startet i 2013 med 110 mandlige blødere i 17 lande og i alle aldre, der endnu ikke var behandlet med blødermedicin.

Resultaterne viste, at deltagerne, der blev behandlet med Nuwiq i mere end 20 dage havde 12,8 procent opbygget en høj mængde hæmmere, da der blev lavet en foreløbig analyse selvom 81 procent af patienterne havde genmutationer, som er kendt for at være forbundet med øget risiko hæmmere.

Endelige data fra undersøgelsen forventes i 2018 og vil give yderligere indsigt i udviklingen af hæmmerne hos tidligere ubehandlede patienter med svær hæmofili A.