Katetre i børns vener øger risikoen for blodpropper

Skrevet af Redaktionen d. i kategorien Sygdomme

Indsættelse af et PICC-kateter på børn med cancer, medfødt hjertesygdom, infektioner eller andre alvorlige helbredsproblemer øger risikoen for blodpropper.

Det viser en ny undersøgelse, der søndag blev præsenteret (abstract 419) på den amerikanske hæmatologi-kongres, ASH 2016, i San Diego i Californien.

PICC-katetre er en hurtig måde at levere medicin eller trække blod og reducere antallet af nålestik.

Men ifølge undersøgelsen med næsten 1100 børn på bl.a. Childrens Hospital i Los Angeles var risikoen for en blodprop markant forhøjet hvis et barn havde fået sat et kateter - uanset om det var indsat i armen eller tættere på hjertet.

85 procent af de børn, der fik en blodprop, havde et PICC-kateter placeret.

"Et overvældende antal blodpropper sker hos patienter med PICC i forhold til tunnelerede katetre (TL)," siger undersøgelsens seniorforfatter dr. Julie Jaffray fra børnehospitalet i Los Angeles, der har samarbejdet med børnehospitaler i Houston, Texas, og Philadelphia, Pennsylvania.

"Vi ved, at børn med kræft eller som er på intensiv har brug for et kateter, men kateterne er ikke perfekte. Det vigtige spørgsmål er om vi vælger det rigtige eller bare vælger det der er nemmest?"

Beslutningen om at indsætte PICC er til dels baseret på, at de er meget lettere at sætte i, de kan indsættes ved sengen med et mild bedøvelse om nødvendigt.

I alt medvirkede 1.096 børn, der havde i alt 1.233 central venøse katetre placeret (67 procent PICC og 33 procent TL) fra september 2013 og april 2016. Patienterne var i alderen fra seks måneder til lige under 18 år. I alt 65 blodpropper blev identificeret, 55 af disse var i børn med PICC. Den gennemsnitlige tid før en blodprop udviklede sig efter en PICC blev placeret var 15 dage; median tid til at udvikle en blodprop efter en TL blev placeret var 40 dage. 49 procent af de centralt venøse katetre blev fjernet før seks måneder. Den gennemsnitlige tid et centralt venekateter var på plads (både PICC og TL) var 56 dage.

Dataene viser også, at børn med medfødt hjertesygdom, der allerede har unormal blodcirkulation, og børn med kræft, især leukæmi, har en større risiko. Også katetre med flere rør var forbundet med en højere risiko for blodpropper. Desuden var risikoen for blodpropper fire gange større hvis patienten blev diagnosticeret med en kateter-infektion; infektioner var signifikant mere tilbøjelige med tunnelerede katetre.

 

PICC-katetre anvendes i stigende grad på mange pædiatriske centre -  En tendens, som ifølge dr. Jaffray sker parallelt med en mærkbar stigning i antallet af blodpropper hos børn, og som var den primære drivkraft for denne forskning.

Tags: ASH 2016

Udskriv