Nyt skub i HPV-vaccineprogrammet

Skrevet af Nina Bro d. i kategorien Sygdomme

Regeringen sætter fem millioner kr. af til at få gang i de kuldsejlede HPV-vaccineprogram.

Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft, og nu vil regeringen give HPV-vaccineprogrammet, som skal være med til at ændre på den dårlige statistik, en vitaminindsprøjtning.

Med Kræftplan 4 afsætter regeringen fem millioner kr. dels til en informationsindsats om livmoderhalskræft og HPV-vaccinen rettet mod unge, forældre og sundhedspersonale og dels til en pilotafprøvning af et HPV-vaccinationstilbud til mænd, som er tiltrukket af mænd. Begge projekter forankres i Sundhedsstyrelsen.

HPV-infektion kan være årsag til næsten alle tilfælde af kræft i livmoderen, og derudover kan HPV-infektion give kræft i f.eks. endetarmen og kønsdelene hos både mænd og kvinder.

Alle unge piger, som er fyldt 12 år, tilbydes i dag en gratis vaccination mod den seksuelt overførte HPV-virus, men hvor ni ud af 10 piger tidligere tog imod tilbuddet, er der de senere år sket et fald i antallet af HPV-vaccinerede.

Formand for DMCG Michael Borre bifalder, at regeringen har prioriteret HPV-vaccinen.

”Man antager, at der årligt vil dø 10 kvinder på grund af den manglende tilslutning til HPV-vaccine, og det er dybt bekymrende,” siger Michael Borre.

Informationsindsatsen skal ifølge kræftplanen rettes mod de unge, som skal tage valget om vaccinen, og mod det sundhedspersonale, der skal vejlede de unge og deres familier. Sundhedsministeriet lægger i rapporten vægt på, at indsatsen skal indeholde balanceret og nuanceret information om fordele og ulemper ved vaccinen.

Udover at der ses et fald i antallet af vaccinerede kvinder, har mænd, der har sex med mænd, ifølge Sundhedsstyrelsen en særlig risiko for at udvikle kræft som følge af HPV-virus. Forsøget med tilbud om vaccine til mænd, der er tiltrukket af mænd, skal være med til at afdække, om der er et uudnyttet potentiale for at forebygge HPV-relaterede kræftformer hos den målgruppe. Også det, er en god idé, mener Michael Borre:

 

”Det er rigtig godt, at Kræftplan 4 åbner døren for at også unge mænd vil kunne få tilbudt vaccinen, og det kunne jo være, at de går knap så nervøst til det, og at det kan åbne døren for, at vi kan komme fornuftigt i gang med det vigtige vaccineprogram,” siger han.

Udskriv