Warning: Undefined property: Joomla\CMS\Table\User::$params in /var/www/haematologisktidsskrift.dk/public_html/libraries/src/User/User.php on line 896

Warning: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/haematologisktidsskrift.dk/public_html/templates/yoo_nano3/warp/src/Warp/Config/Repository.php on line 243

Færre på NOAK får livstruende blødninger og færre dør

Skrevet af Berit Andersen d. i kategorien Sygdomme

EHA 2016: Blandt patienter indlagt for livstruende blødninger (MB), og som er under behandling med blodfortyndende midler, rammes patienter på NOAK mindre hyppigt af hjerneblødninger og oftere af gastrointestinale blødninger i forhold til patienter behandlet med VKA.

Dødeligheden er generelt også lavere blandt patienterne på NOAK frem for VKA, om end det varierer på tværs af de forskellige typer af blødninger.

Det viser en undersøgelse, som blev fremlagt på EHA-kongressen 10. juni (Abstrakt S139) af læge Laura Franco, Vascular and Emergency Medicine – Stroke Unit, University of Perugia, Italy. Bag studiet står forskere fra Italien og Tyskland.

”Vores studie bekræfter delvis de mest betydningsfulde resultater af de store randomiserede undersøgelser af NOAK versus VKA-midler. Det viser en voldsom reduceret forekomst af hjerneblødninger blandt patienter på NOAK frem for VKA. Og en generelt markant lavere dødelighed på tværs af arten af livstruende blødninger. Det mener vi, er revolutionerende resultater, som kan indikere et skift i strategier i forhold til brugen af blodfortyndende midler,” sagde hun.

Lavere dødelighed

Baggrunden for undersøgelsen er, at der til i dag er begrænsede data vedrørende livstruende blødninger hos mennesker i behandling med NOAK eller VKA uden for de kliniske studier. Formålet med det nye studie, som er et multicenter-studie, har derfor været at se på forekomsterne i det virkelige liv. Studiet omfattede således patienter indlagt på hospital med store blødninger.

Resultatet viste, at hjerneblødninger forekom hos 52 procent af patienterne på VKA-midler og hos 22 procent af patienterne på NOAK-midler. Gastrointestinale blødninger forekom hos 46 procent af patienterne på NOAK mod 25 procent på VKA-midler.

Af de 874 indlagte MB-patienter i studiet døde 136 inden 30 dage. 19 procent af dem var på VKA- og 10 procent på NOAK-midler – uanset der var tale om hjerneblødning eller gastrointestinal blødning. Og for andre blødningstyper var dødeligheden lavere for dem på NOAK.

 

Studier, der på det seneste har vist øget sikkerhed, og herunder mindre risiko for livstruende blødninger, for patienterne med NOAK frem for VKA-midler er således blevet bekræftet real-life i dette nye studie. 

Tags: EHA 2016

Udskriv