Kontroversiel cannabis-læge åbner nye klinikker

Skrevet af Redaktionen den . Skrevet i Samfund.

Ingen læger har været interesserede i at åbne afdelinger af smertelægen Tina Horsteds privatklinik, Clinic Horsted, der i lægekredse er kontroversiel og kendt for brugen af medicinsk cannabis.

Nu tager Tina Horsted og medgrundlæggeren af klinikken, Jens Thau, konsekvensen og tager selv ud på nyoprettede klinikker i Aalborg og Næstved. Tina Horsted og Jens Thau har nemlig fra starten af Clinic Horsted for to år siden haft en ambition om at åbne klinikker i hele landet.

"Jeg tror, at der er læger, som er interesserede i at hjælpe, men det er stadig for politisk ukorrekt som læge at behandle med medicinsk cannabis. Så derfor er lægerne bange for at komme i kollegial modvind," mener Jens Thau. Han er dog af den overbevisning, at lægernes holdning til medicinsk cannabis langsomt vil ændre sig.

Kun i Kolding har en praktiserende læge vist interesse, og derfor har klinikken siden december 2018 haft en filial der. Den praktiserende læge er Bent Damgaard, som Sundhedspolitisk Tidsskrift tidligere har har haft interview med.

1. januar 2018 blev der indført en fireårig forsøgsperiode med behandling med medicinsk cannabis. Tina Horsted behandlede også tidligere med magistrelt fremstillede lægemidler med cannabis. Det vil sige medicin, der er tilberedt på et apotek til en specifik patient efter lægens anvisning - det er lovligt for læger i Danmark at skrive en recept på f.eks. THC eller CBD, som er nogle af de aktive stoffer fra cannabisplanten.

Siden 1. januar 2018 bruger hun også de nye, godkendte cannabismidler under forsøgsordningen.

Til oktober åbner så de nye klinikker i Aalborg og Næstved. Tina Horsted og Jens Thau vil være på stederne hver anden torsdag.

"Vi har 230 patienter i Nordjylland, som bruger fem-seks timer på at besøge vores klinik i København. Dem vil vi gerne hjælpe," siger Jens Thau.

Kontroversiel i lægekredse

Tina Horsted, der er tidligere overlæge på Rigshospitalets smerteafdeling, har været kontroversiel i lægekredse, fordi hun i flere år har behandlet med cannabis.

At hun som en af ganske få læger har gjort det har medført, at patienter rundt om i landet har bedt om en henvisning til den offentlige smerteklinik i København, som Tina Horsted også har. Men det har lægerne tit afvist, fordi de mener, at der mangler evidens for effekt og bivirkninger i forhold til brugen af cannabis. Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, har således advaret selskabets medlemmer mod at udskrive medicinsk cannabis.

Den manglende vilje til at henvise patienter fra de praktiserende lægers side var også årsagen til, at Tina Horsted sammen med Jens Thau oprettede privatklinikken, hvor patienter uden henvisning kan betale for behandling. Privatklinikken åbnede først i København og fik i december sidste år en afdeling i Kolding.

Behandlingen med medicinsk cannabis er langtfra billig for patienterne.

Den første behandling i privatklinikken koster 1395 kroner og tager 20-30 minutter. Efterfølgende kontrol koster 795 kroner. Herudover skal patienterne regne med at bruge cirka 1000 kr. på medicin om måneden.