Stamcelleforsker får Rigets internationale KFJ-pris

Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Navne.

John E. Dick

Den canadiske professor John E. Dick har fået Rigshospitalets Internationale KFJ-Pris på 1,5 mio. kr.

John E. Dick har gennem mere end 30 år forsket i blodstamceller og har blandt andet fundet ud af, at leukæmi er en stamcellesygdom, og at leukæmi på samme måde som det normale blodsystem er hierarkisk opbygget. 

”John E. Dick påviste, at en leukæmitumor ikke består af ens celler. Den vigtigste celle sætter gang i og bestemmer processen, når de nedre celler i hierarkiet deler sig, og leukæmien spreder sig. Så hvis man - som tidligere - kun målretter behandlingen mod de delende celler, kan patienten se helt rask ud, men et år senere kan sygdommen have spredt sig igen,” siger klinikchef på Rigshospitalet, professor i molekylærbiologi Bo Porse.

Det er Bo Porse, der har indstillet John E. Dick til KFJ-Prisen, og prisoverrækkelsen fandt sted 10. januar.

Har gjort stamcelleforskning mere tilgængelig

John Edgar Dick er en af verdens førende forskere inden for blodstamceller og har i mere end 30 år forsket i forståelsen af leukæmi. Han har tidligere modtaget flere internationale priser for sin forskning, har publiceret over 175 artikler med mere end 33.000 citationer og med et H-index på 75.

I 1988 lykkedes det ham, som en af de første forskere i verden, at transplantere menneskeceller til immundeficiente mus. Det gjorde forskning i blodstamceller langt mere tilgængelig.

Efter gennembruddet vendte John E. Dick opmærksomheden mod at transplantere menneskelige leukæmiceller i mus, hvilket har hjulpet til at kunne identificere den enkelte celle, der står bag leukæmi.

John E. Dick planlægger at bruge KFJ-Prisens kontantbeløb på 1,5 mio. kr. til at finansiere et forskningsprojekt, sammen med Bo Porse og Rigshospitalet, hvis mål er at gøre det lettere at genkende og ramme, hvad man populært sagt kan kalde leukæmiens ’chefcelle’.

John E. Dick er født i 1954 og blev mikrobiolog fra University of Manitoba i 1984 og er i dag Senior Scientist på Princess Margaret Cancer Center i Toronto, Canada og professor på Department of Molecular Genetics, University of Toronto.

KFJ-Prisen uddeles af Kirsten og Freddy Johansens fond i samarbejde med Rigshospitalet. Kirsten og Freddy Johansens Fond, der siden 2005 har uddelt betydelige beløb til adskillige formål, herunder ofte til sundhedsvidenskabelig forskning.