Danskudviklet antistof på vej til afprøvning i mennesker

Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Forskning.

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet et antistof, der viser så lovende resultater, at det kan ende med at blive fremtidens middel mod en række kræftformer. Udviklingen er så langt fremme, at forsøg på mennesker er planlagt.

Fordelen ved det nye antistof, kaldet 5E5, er, at det kan genkende en kræftspecifik forandring i et ellers normalt protein på overfladen af cellerne.

”Det særlige ved det her antistof er, at det er cancerspecifikt. Der findes efterhånden mange, meget effektive, former for immunterapi, men vi har hele tiden manglet et antistof, som kun reagerer i cancerceller og ikke ødelægger de normale celler. Vores antistof rammer ikke de raske celler, men kun cancerceller,” siger lektor på Grundforskningscenteret for Glykom Analyse ved Odontologisk Institut, Københavns Universitet, Ulla Mandel, der oprindeligt udviklede antistoffet og har arbejdet med det i 10 år.

Sukrene på normale celler består af lange kæder, mens de i kræftceller består af korte kæder med kun et eller to sukkermolekyler. Det nye antistof genkender både sukrene og proteinet på cellerne, og dermed er det i stand til at adskille kræftcellerne fra de normale celler. Det betyder, at man kan afprøve antistoffet med nye, potente behandlingsformer, som det ikke har været muligt at bruge med andre typer af antistoffer.

Det gælder ikke mindst CAR (Chimeric Antigen Receptor) T-celle metoden, hvor man tager T-celler (’dræberceller’) ud af kroppen og transducerer dem med en virus, der kobler antistoffet til en T-celle receptor, så T-cellerne reagerer mod et bestemt antigen uden andre restriktioner. CAR T-metoden har med stor succes været brugt til behandling af forskellige leukæmiformer, men bredere anvendelse til solide tumorer har været begrænset af manglende antistoffer med tilstrækkelig specifik reaktivitet med kræft. Med 5E5 påsat kroppens T-celler dræber T-cellerne imidlertid kun kræftcellerne.

Lovende resultater med mus

Forskergruppen fra Københavns Universitet har for nylig testet 5E5 med CAR T-teknologien i samarbejde med en af verdens førende pionerer på området; professor i immunterapi Carl June fra University of Pennsylvania (UPENN), USA. Han har tidligere brugt CAR T-celler til at kurere leukæmi hos patienter.

De nye forsøg er foretaget på mus med bugspytkirtelkræft, og resultaterne viser, at kræfttumorerne i de mus, der blev behandlet med antistoffet, blev hæmmet kraftigt og i mange tilfælde forsvandt helt.

”En ud af seks mus, der fik antistoffet, havde små mængder tumor tilbage, og alle overlevede – modsat kontrolgrupperne. De ubehandlede mus døde på dag 50, mens alle de seks behandlede mus stadig var i live på dag 113,” siger Catharina Steentoft, som er forskningsleder ved Center for Glykom Analyse og netop hjemvendt efter tre måneder i Carl Junes laboratorium i USA.

Resultaterne fra museforsøgene med 5E5 blev for nylig publiceret i Immunity og er omtalt i en række aviser og tidskrifter, blandt andet Nature.

Ny klasse af antistoffer

Der har været stor interesse for 5E5-antistoffet, og mange forskergrupper rundt om i verden har arbejdet med antistoffet og studeret dets reaktion i forskellige væv. Det har vist sig, at stoffet reagerer med flere forskelige typer kræft, f.eks. har nogle af den danske forskergruppes samarbejdspartnere vist, at det reagerer med brystkræft og æggestokkræft, mens andre har påvist, at det reagerer i forskellige former for lymfekræft.

”Vi tror, at der findes en hel klasse af de her antistoffer, som åbner op for forskellige ’targets’, og vi har udviklet en metode til at identificere disse ved hjælp af såkaldte SimpleCells – en strategi, vi publicerede i Nature for et par år siden. Vi har derfor en mulig ’pipeline’ til at producere mange af disse antistoffer til forskellige typer af cancer. Det er ikke alle tumorer, der har lige nøjagtigt det protein med den sukker, som vi har vist. Men så har de typisk et andet protein med samme type sukker, hvor der er et andet antistof, der kan bruges,” siger Catharina Steentoft.

I øjeblikket arbejder forskerne med en musemodel, hvor musene, i stedet for at have museproteiner på cellerne, har menneskeproteiner. Det vil forhåbentlig lede til endnu bedre prækliniske data, fortæller Catharina Steentoft. De foreløbige resultater har vist, at 5E5 ikke er toksisk for normale celler, og det åbner for kliniske forsøg i mennesker.

”Selvom stoffet måske ikke kan slå en tumor helt ihjel, er der mange ting, man kan gøre for at gøre det mere effektivt. Så første trin er helt klart, at det ikke er toksisk. Vi har lavet en god model at teste det i, og de foreløbige tests tyder ikke på, at det er toksisk,” siger Catharina Steentoft.

Testes snart på mennesker

Forskerne bag antistoffet regner med at kunne gå i gang med forsøg på mennesker inden for de næste par år, og går alt som det skal, kan antistoffet være en reel behandlingsform mod kræft meget hurtigt, spår de.

”Det er meget usædvanligt, at det kan gå så hurtigt. Det skyldes dels, at antistoffets resultater er så lovende, dels at dem, der arbejder med det, allerede har alt på plads med manipulering af T-celler og klinisk afprøvning kørende, og i øvrigt er fantastisk dygtige til det,” siger Ulla Mandel.

Hun håber, at antistoffet bliver ved med at vise succes.

”Vi håber, at det her nye, cancerspecifikke antistof kan være med til at helbrede cancerpatienter. Der er tale om cancerformer med få muligheder, så det vil være helt fantastisk.” siger Ulla Mandel.

Arbejdet med at udvikle det nye antistof på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er støttet af Grundforskningsfonden og det Frie Forskningsråd.

 

Københavns Universitet har patenter og ejer rettighederne til antistoffet og antigenet, og der kan genereres betydelige indtægter til universitetet og forskerne, hvis det lykkes at lave en succesfuld behandling til mennesker. Universitetet har allerede lavet en af de største licensaftaler nogensinde med det schweiziske firma ADC Therapeutics, der ejes af AstraZeneca, for brug af antistoffet med giftstoffer påhæftet som er en anden type kræftbehandling, så der er allerede kommet betydelige indtægter ind.