Kristian Lunds blog

Velkommen til ASH 2017: Vanskeligere, mere krævende – og, tro det eller ej, endnu dyrere

Skrevet af Kristian Lund d. 09. December 2017

I de seneste år har ASH budt på nyheder om et nyt behandlingsregime. Men nu er fremtidsmusikken om CAR-T celle terapi rent faktisk på vej til at blive til virkelighed - klar til patienterne.

Netop data på det felt, kommer nok til at tiltrække stor opmærksomhed i Atlanta, USA, hvor op mod 25.000 hæmatologer og eksperter inden for hæmatologien er samlet.

I årevis har vi hørt om CAR-T celle terapi til behandling af eksempelvis børn med tilbagefald af akut lymfatisk leukæmi (ALL). Det kommer vi også til at høre mere om på ASH 2017, og dér er disse lægemidlerne allerede langt.

Her står Danmark i øvrigt stærkt. Danske patienter med lymfekræft blev de første i verden som blev indrulleret i et forsøg, og dengang var forsøgsleder, overlæge Martin Hutchings, Hæmatologisk Klinik og Fase 1 Enheden, så henrykt at han sammenlignede sine oplevelser med barndommens pac-man spil, hvor cellerne æder fjenderne.

Men nok så interessant fremlægges der på mandag, her på ASH 2017, et lovende studie om CAR-T celle terapi til myelomatosepatienter med tilbagefald trods flere andre terapier til patienter, og der er også andre studier som beskæftiger sig med CAR-T celle terapi, ikke mindst til CLL.

Disse terapier baserer sig på kroppens eget naturlige forsvar. De har færre bivirkninger, men terapierne er også risikable, fordi det er en balancegang at rette behandlingen mod sygdommen, men ikke mod kroppen. I studierne bag disse terapier er der dødsfald.

Det er en forudsætning, at behandlingen foregår på afdelinger med kompetencer til intensivbehandling. Det bliver altså behandlinger for specialister, og derfor kommer disse behandlingsregimer til at skabe et yderligere pres til større koncentration af den hæmatologiske behandling, og altså færre behandlingssteder.

CAR-T celle terapi bliver ekstremt dyrt. Så meget er sikkert, og derfor bliver disse behandlingsregimer udfordrende for det danske sundhedsvæsen, ja for det samlede globale hæmatologiske indsats. I forvejen drives udviklingen som bekendt af stadigt dyrere behandlinger – det skal åbenbart blive værre, og sværere. Og bedre.

Hæmatologien har i mange år været såkaldt ”frontrunner” blandt de lægelige specialer, først med det nye. Blodsygdommene har særlige muligheder, og hæmatologer er parat til det nye. Det vil ASH bekræfte. Men også derfor er ASH vigtigere end nogensinde, for de hæmatologiske patienter – og for alle andre.

Velkommen til ASH

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Hæmatologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift