Kristian Lunds blog

Regionsklinikker er ingen gave til hæmatologien

Skrevet af Kristian Lund d. 14. Februar 2018

Alle taler om manglen på praktiserende læger - og i visse regioner fryder de sig over deres snedige løsning, regionsklinikkerne. Desværre er deres opfindelse bestemt ikke en gave til hverken hæmatologien eller opsporingen af andre komplicerede og sjældne sygdomme.

Det er jo i særklasse det varmeste emne i sundhedsdebatten netop nu, at danskerne mangler praktiserende læger. Men hullet på debatbylden opstod først, da det gik op for folk i hovedstadsregionen, at selv de nu ikke bare kunne få en praktiserende læge. Det var en øjenåbner. Sandheden er imidlertid, at Region Nordjylland, Region Sjælland og også andre områder i landet har kæmpet med den slags problemer i årevis.

På de kanter har svaret længe været regionsklinikker, som lokker læger til med temmelig høje honorarer. Til gengæld bliver lægernes ophold korte. Ofte nogle få måneder. Så er lægerne videre.

Den opfindelse er blevet en bærende konstruktion i regioner med svær lægedækning. I dag er over 90.000 danskere blevet kunder i regionsklinikker eller klinikker, der ligner. Det er i sig selv en gigantisk præstation, og det er - medgivet - godt, at nordjyder og sjællændere får mulighed for at få en læge i tale. 

Men det er desværre også et kæmpeproblem, og blandt tabene ved de nye kliniktyper i forhold til gode gammeldags familielæger er, at sammenhængen mellem sygehusene og regionsklinikkerne aldrig kan blive velfungerende. 

Almen praksis er fødekanal for sygehusenes afdelinger. Patienter med sygdomme som er vanskelig at opspore, skal opdages af læger, der kender til komplicerede symptomer og som har indsigt i patienternes historik. Ingen af de forudsætninger lever regionsklinikkerne op til, og resultatet er, at regioner, der baserer sig på regionsklinikker, simpelt hen ikke kan levere samme effektivitet i opsporingen af livstruende sygdomme.

Paw Jensen, som er ledende overlæge på hæmatologisk afdeling i Aalborg, siger det således: 

”I Region Nord kan manglen på praktiserende læger være et problem. Jo flere patienter, der har en fast praktiserende læge, jo bedre. Hvis en patient er tilknyttet en regionsklinik med skiftende læger, er der større risiko for at misse nogen symptomer. Jo flere faste læger, der kender deres patienter og kan tolke deres symptomer, jo bedre.”

Den erkendelse er ikke fremherskende, når regionerne fejrer deres regionsklinikker, og der er heller ikke tegn til, at regionerne er parat til at gentænke modellen, så lægerne på regionsklinikkerne får bedre værktøjer til at opspore vanskelige og sjældne sygdomme. 

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Hæmatologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift