Kristian Lunds blog

Prioriteringsdrama: Har vi millioner til et barns liv

Af Kristian Lund d. 10. Oktober 2017.

I overmorgen, torsdag 12. oktober, står Medicinrådets manddomsprøve, og det bliver ikke et lægemiddel til kræftpatienter som åbner ballet.

På sit møde skal medlemmerne af rådet evne at træffe en beslutning for eller imod et lægemiddel mod muskelsvind – en forfærdelig sygdom, som især rammer og tager livet af små børn. 

Bent Hansens skræmmekampagne var fup

Af Kristian Lund d. 19. September 2017. i Samfund

I dag kan man konstatere, at Bent Hansens kampagne mod nye - og ofte dyre - lægemidler reelt har været et stort fupnummer. 

Kampagnen, som førte til etablereringen af Medicinrådet, var baseret på påstanden om, at omkostningerne til sygehusmedicin var forklaringen på de idelige fyringsrunder blandt læger og sygeplejersker på landets sygehuse.

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Af Kristian Lund d. 29. August 2017. i Samfund

MEDIEKRITIK

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Man kommer ikke udenom at store landsdækkende medier kan noget med folkeoplysning, som hverken sygehuse, læger eller patientforeninger magter, og det blev i den grad åbenbaret i Sundhedsmagasinet på Danmarks Radio tirsdag aften.

Tidlig opsporing - tanken skal tænkes

Af Kristian Lund d. 29. maj 2017.

Det drukner i de store slagsmål på sundhedsområdet, at Kræftplan IV afsatte en stor portion penge, 170 mio. kr., til tidlig opsporing af kræftsygdomme, og initiativet handler især om at forbedre de praktiserende lægers muligheder for at speede opsporingen op.

Men det er ikke nemt, og det gælder da ganske særligt, hvad angår hæmatologiske sygdomme, som er sjældne i almen praksis.

Ruskravende galt, men de hæmatologiske kræftpatienter fortier deres behandling

Af Kristian Lund d. 27. April 2017.

Hæmatologiske kræftpatienter ligner ikke andre kræftpatienter. Især på ét punkt afviger de alvorligt fra de andre, nemlig når det angår økonomi. Det går de mere op i end alle andre patienter – og resultatet er, at hver femte af dem ligefrem fortier, at de er i behandling med dyr medicin. Det er markant flere end andre kræftpatienter.

DHS-stafetten videre til Henrik Frederiksen

Af Kristian Lund d. 13. Marts 2017. i Samfund

Den nye formand for Dansk Hæmatologisk Selskab blev Henrik Frederiksen fra OUH, der blev valgt på hæmatologernes årsmøde i 10.-11. marts på Hindsgaul. 

 

Det var pokkers – besparelserne løfter kvaliteten

Af Kristian Lund d. 01. Marts 2017.

I disse forbandede sparetider er det vederkvægende, når en klinikchef tør bekende, at en tung besparelse faktisk har ført til fordele.

Men det gør Lars Kjeldsen, klinikchef på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling, som har nedlagt det ene af tre sengeafsnit. Men det har vist sig at være den rigtige løsning, siger han til Hæmatologisk Tidsskrift.

Hæmatologernes superstjerne er død

Af Kristian Lund d. 19. Januar 2017. i Samfund

Hæmatologernes superstjerne er død

Han blev 65 år, men ser man på hvad professor, tidligere klinikchef ved Hæmatologisk Afdeling på Rigshospitalet Niels Borregaard udrettede i sit liv, så kunne man tro at han var fyldt det dobbelte. 

Patientansvarlig læge truet indefra

Af Kristian Lund d. 13. December 2016.

Sjældent har et sundhedsinitiativ fundet så bred og stærk opbakning som den patientansvarlige læge, der skal rulles ud på kræftafdelingerne overalt i landet allerede i det nye år.

Det bliver med garanti kedeligere at være læge

Af Kristian Lund d. 06. December 2016. i Samfund

Det bliver nok ikke populært.
Men det er vist nærmest uafvendeligt, at det om få år slutter med lægers industribetalte rejser til ASH og andre videnskabelige kongresser. De første af de store medicinalforetagender har allerede meldt ud, at de ophører med at inviterer læger med, f.eks. Novartis. Det er givet, at andre følger trop.

De onde lo, da Sophie Løhde græd

Af Kristian Lund d. 04. December 2016. i Samfund

Mens et kontingent af danske hæmatologer bliver klogere i ASH i San Diego, fik Danmarks nye sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) en hård debut, da hun nærmest omgående blev hvirvlet ind i overlægernes oprør mod besparelser på sundhedsområdet. Netop det oprør har antændt et benzinbål under hele sundhedsområdet – og det har straks bredt sig til regionerne, som straks har grebet muligheden for at presse en ny minister og en ny regering, mens den endnu ikke har fundet sine ben.

Hvordan motiveres vi til at anvende test?

Af Kristian Lund d. 03. December 2016. i Samfund

Al fokus er på medicinpriserne – til gengæld er der beskeden eller ingen opmærksom om omkostninger, som kommer til at rulle ind over sundhedsvæsenet, når vi skal sikre, at patienterne får præcis den rette behandling på præcis den rette måde.

Slutter den danske fest på ASH nu?

Af Kristian Lund d. 01. December 2016.

Man bliver – undskyld udtrykket - glad i låget, når man ser, hvordan det er gået med daratumumab i de 365 dage, der er gået siden ASH 2015, og ganske særligt den danske rolle i dette fantastiske projekt.

Er plejer død i hæmofilien?

Af Kristian Lund d. 17. November 2016.

Det gik, som det plejer, da fagudvalget for hæmofili skulle vedtage vejledningen om behandlingen af blødersygdomme i Danmark. Stort set alle har siddet med i fagudvalget eller på anden været involveret i vejledningen. Nu er den godkendt, og den vil nu blive rullet ud i det danske sundhedsvæsen.

Få dog en sundhedspolitik, Mette F.

Af Kristian Lund d. 05. Oktober 2016. i Samfund

Få dog en sundhedspolitik, Mette F.

Danske vælgere er underlige. Ifølge en undersøgelse i Berlingske Søndag foretrækker de Mette Frederiksen (S) som landets statsminister. Men samtidig udpeger vælgerne ”sundhed” som det næstvigtigste område for dem overhovedet. Indvandrere og integration det vigtigste spørgsmål.

<<  1 [23 4  >>  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift