Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kajeryster til Sophie Hæstorp - og Hjalte Aaberg skal fyres

Af Kristian Lund d. 20. Juni 2018.

Rigsrevisionen er historisk barsk i sin kritik af Region Hovedstaden og håndteringen af sundhedsplatformen.

Havde det været en statslig myndighed, var de ansvarlige chefer omgående blevet fyret på gråt papir, og de ville næppe have haft fornuftige fremtidsmuligheder. Det ville også have kostet ministre. Foruden, selvfølgelig en kommissionsdomstol, som ville have travlt med at placere ansvaret mere præcist end Rigsrevisionen formår.

DHS-formand forudser konflikter med Medicinrådet

Af Kristian Lund d. 26. April 2018. i Samfund

Gad vide om en konflikt er på vej mellem Medicinrådet og DMCG’erne.

Bekymringen opstår efter formanden for Dansk Hæmatologisk Selskab, Henrik Frederiksen, har luftet sin frygt for hvad der sker når forskellige Medicinrådet har andre anbefalinger end de multidisciplinære cancer grupper. Så ”kan vi ikke vide, hvilke der bliver fulgt,” er hans pointe her i Hæmatologisk Tidsskrift.

 

Cannabis har længe været rykket ind hæmatologien

Af Kristian Lund d. 01. Marts 2018.

Hæmatologerne er nødt til at tage Folketingets cannabis forsøgsordning alvorligt - allerede i dag er der nemlig overraskende mange kræftpatienter, deriblandt hæmatologiske patienter, som anvender illegal cannabis som smertelindring.

Regionsklinikker er ingen gave til hæmatologien

Af Kristian Lund d. 14. Februar 2018.

Alle taler om manglen på praktiserende læger - og i visse regioner fryder de sig over deres snedige løsning, regionsklinikkerne. Desværre er deres opfindelse bestemt ikke en gave til hverken hæmatologien eller opsporingen af andre komplicerede og sjældne sygdomme.

Cannabis-forsøget behøver hjælp fra hæmatologerne

Af Kristian Lund d. 22. Januar 2018.

Hæmatologer har også et ansvar. Det ugennemtænkte cannabisforsøg, politikerne har sat i gang med virkning fra i år, behøver en indsats fra læger som er parat til at afprøve cannabis i videnskabelige studier - og det gælder også hæmatologien, der  udtrykkeligt er udpeget som et satsningsområde for dette forsøg. Ellers bliver det skønne spildte kræfter, og patienterne som hungrer efter svar på, om cannabis faktisk virker, vil blive snydt.

Test, test og atter test – surt, men nødvendigt

Af Kristian Lund d. 13. December 2017.

Det er ingen overraskelse, og slet ikke for hæmatologer, at fremtiden kommer til at dreje sig om test og superpræcis diagnostik.

På ingen områder er det mere rigtigt end for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som velsagtens er længere end alle andre cancere når det gælder om at teste.

Skal hæmatologerne prioritere – eller kræve ind?

Af Kristian Lund d. 12. December 2017.

Det er bestemt en vigtig debat formanden for Dansk Hæmatologisk Selskab, Henrik Frederiksen, tager fat på i gårsdagens udgave af Hæmatologisk Tidsskrift fra ASH.

Til daglig er han jo overlæge på Hæmatologisk Afdeling X, Odense Universitetshospital, og der møder han en hverdag, som bare bliver dyrere og dyrere – og stadigt mere ressourcekrævende.

Hæmatologerne skal passe på ikke at blive overset

Af Kristian Lund d. 10. December 2017. i Samfund

Mens danske hæmatologer drøner rundt i den hæmatologiske myretue i Atlanta, så er tiden ikke gået i stå herhjemme. I nat indgik regeringen og Dansk Folkeparti finansaftalen, som afgør, hvordan livet skal være i sundhedsvæsenet i det kommende år.

Velkommen til ASH 2017: Vanskeligere, mere krævende – og, tro det eller ej, endnu dyrere

Af Kristian Lund d. 09. December 2017.

I de seneste år har ASH budt på nyheder om et nyt behandlingsregime. Men nu er fremtidsmusikken om CAR-T celle terapi rent faktisk på vej til at blive til virkelighed - klar til patienterne.

Hæmatologien behøver hjælp

Af Kristian Lund d. 09. November 2017. i Samfund

Fronterne er trukket skarpt op i den puniske krig, der netop nu udspiller sig i det hæmatologiske verden.

Den aktuelle anledning blev en artikel i Dagens Medicin, som præsenterede Vejle Sygehus som den store vinder, når det gælder behandling af myelomatose her til lands. Konklusionen var baseret på den seneste årsrapport fra myelomatosedatabasen, som ifølge lægeavisen viser, at overlevelsen i Vejle ”stikker af” sammenlignet med resten af landet. Avisens forside prydedes af Torben Plesner, den ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling i Vejle.

Ny eksamen: Kan Medicinrådet mon regne

Af Kristian Lund d. 30. Oktober 2017. i Samfund

Spinraza-sagen sendte Medicinrådet til sin første eksamen. Havde rådet et hjerte, eller handlede prioriteringsprojektet i dette tilfælde bare om at spare penge.

Håndteringen gav svaret. Medicinrådet magtede ikke at finde en løsning, der sikrer, at patienterne, små børn, der reelt ligger for døden, kan få et lægemiddel, der for alvor kunne give dem et liv.

Prioriteringsdrama: Har vi millioner til et barns liv

Af Kristian Lund d. 10. Oktober 2017.

I overmorgen, torsdag 12. oktober, står Medicinrådets manddomsprøve, og det bliver ikke et lægemiddel til kræftpatienter som åbner ballet.

På sit møde skal medlemmerne af rådet evne at træffe en beslutning for eller imod et lægemiddel mod muskelsvind – en forfærdelig sygdom, som især rammer og tager livet af små børn. 

Bent Hansens skræmmekampagne var fup

Af Kristian Lund d. 19. September 2017. i Samfund

I dag kan man konstatere, at Bent Hansens kampagne mod nye - og ofte dyre - lægemidler reelt har været et stort fupnummer. 

Kampagnen, som førte til etablereringen af Medicinrådet, var baseret på påstanden om, at omkostningerne til sygehusmedicin var forklaringen på de idelige fyringsrunder blandt læger og sygeplejersker på landets sygehuse.

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Af Kristian Lund d. 29. August 2017. i Samfund

MEDIEKRITIK

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Man kommer ikke udenom at store landsdækkende medier kan noget med folkeoplysning, som hverken sygehuse, læger eller patientforeninger magter, og det blev i den grad åbenbaret i Sundhedsmagasinet på Danmarks Radio tirsdag aften.

Tidlig opsporing - tanken skal tænkes

Af Kristian Lund d. 29. maj 2017.

Det drukner i de store slagsmål på sundhedsområdet, at Kræftplan IV afsatte en stor portion penge, 170 mio. kr., til tidlig opsporing af kræftsygdomme, og initiativet handler især om at forbedre de praktiserende lægers muligheder for at speede opsporingen op.

Men det er ikke nemt, og det gælder da ganske særligt, hvad angår hæmatologiske sygdomme, som er sjældne i almen praksis.

[12 3 4  >>  

FORSIDEN LIGE NU

Real world-studier bekræfter CAR T's potentiale mod DLBCL

04. December 2018 Lymfoma Signe Juul Kraft
ASH 2018: Flere nye real world-studier bekræfter mere eller mindre de resultater, der på sidste års ASH-møde blev præsenteret i flere undersøgelser af CAR…

Høj respons på Empliciti-kombination mod ulmende myelomatose

04. December 2018 Myelomatose Signe Juul Kraft
ASH 2018: 84 procent af patienterne med højrisiko ulmende (smoldering) myelomatose (SMM) responderede i et fase II-forsøg på behandling med Empliciti…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift