Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Cannabis har længe været rykket ind hæmatologien

Af Kristian Lund d. 01. marts 2018.

Hæmatologerne er nødt til at tage Folketingets cannabis forsøgsordning alvorligt - allerede i dag er der nemlig overraskende mange kræftpatienter, deriblandt hæmatologiske patienter, som anvender illegal cannabis som smertelindring.

Regionsklinikker er ingen gave til hæmatologien

Af Kristian Lund d. 14. februar 2018.

Alle taler om manglen på praktiserende læger - og i visse regioner fryder de sig over deres snedige løsning, regionsklinikkerne. Desværre er deres opfindelse bestemt ikke en gave til hverken hæmatologien eller opsporingen af andre komplicerede og sjældne sygdomme.

Cannabis-forsøget behøver hjælp fra hæmatologerne

Af Kristian Lund d. 22. januar 2018.

Hæmatologer har også et ansvar. Det ugennemtænkte cannabisforsøg, politikerne har sat i gang med virkning fra i år, behøver en indsats fra læger som er parat til at afprøve cannabis i videnskabelige studier - og det gælder også hæmatologien, der  udtrykkeligt er udpeget som et satsningsområde for dette forsøg. Ellers bliver det skønne spildte kræfter, og patienterne som hungrer efter svar på, om cannabis faktisk virker, vil blive snydt.

Test, test og atter test – surt, men nødvendigt

Af Kristian Lund d. 13. december 2017.

Det er ingen overraskelse, og slet ikke for hæmatologer, at fremtiden kommer til at dreje sig om test og superpræcis diagnostik.

På ingen områder er det mere rigtigt end for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som velsagtens er længere end alle andre cancere når det gælder om at teste.

Skal hæmatologerne prioritere – eller kræve ind?

Af Kristian Lund d. 12. december 2017.

Det er bestemt en vigtig debat formanden for Dansk Hæmatologisk Selskab, Henrik Frederiksen, tager fat på i gårsdagens udgave af Hæmatologisk Tidsskrift fra ASH.

Til daglig er han jo overlæge på Hæmatologisk Afdeling X, Odense Universitetshospital, og der møder han en hverdag, som bare bliver dyrere og dyrere – og stadigt mere ressourcekrævende.

Hæmatologerne skal passe på ikke at blive overset

Af Kristian Lund d. 10. december 2017. i Samfund

Mens danske hæmatologer drøner rundt i den hæmatologiske myretue i Atlanta, så er tiden ikke gået i stå herhjemme. I nat indgik regeringen og Dansk Folkeparti finansaftalen, som afgør, hvordan livet skal være i sundhedsvæsenet i det kommende år.

Velkommen til ASH 2017: Vanskeligere, mere krævende – og, tro det eller ej, endnu dyrere

Af Kristian Lund d. 09. december 2017.

I de seneste år har ASH budt på nyheder om et nyt behandlingsregime. Men nu er fremtidsmusikken om CAR-T celle terapi rent faktisk på vej til at blive til virkelighed - klar til patienterne.

Hæmatologien behøver hjælp

Af Kristian Lund d. 09. november 2017. i Samfund

Fronterne er trukket skarpt op i den puniske krig, der netop nu udspiller sig i det hæmatologiske verden.

Den aktuelle anledning blev en artikel i Dagens Medicin, som præsenterede Vejle Sygehus som den store vinder, når det gælder behandling af myelomatose her til lands. Konklusionen var baseret på den seneste årsrapport fra myelomatosedatabasen, som ifølge lægeavisen viser, at overlevelsen i Vejle ”stikker af” sammenlignet med resten af landet. Avisens forside prydedes af Torben Plesner, den ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling i Vejle.

Ny eksamen: Kan Medicinrådet mon regne

Af Kristian Lund d. 30. oktober 2017. i Samfund

Spinraza-sagen sendte Medicinrådet til sin første eksamen. Havde rådet et hjerte, eller handlede prioriteringsprojektet i dette tilfælde bare om at spare penge.

Håndteringen gav svaret. Medicinrådet magtede ikke at finde en løsning, der sikrer, at patienterne, små børn, der reelt ligger for døden, kan få et lægemiddel, der for alvor kunne give dem et liv.

Prioriteringsdrama: Har vi millioner til et barns liv

Af Kristian Lund d. 10. oktober 2017.

I overmorgen, torsdag 12. oktober, står Medicinrådets manddomsprøve, og det bliver ikke et lægemiddel til kræftpatienter som åbner ballet.

På sit møde skal medlemmerne af rådet evne at træffe en beslutning for eller imod et lægemiddel mod muskelsvind – en forfærdelig sygdom, som især rammer og tager livet af små børn. 

Bent Hansens skræmmekampagne var fup

Af Kristian Lund d. 19. september 2017. i Samfund

I dag kan man konstatere, at Bent Hansens kampagne mod nye - og ofte dyre - lægemidler reelt har været et stort fupnummer. 

Kampagnen, som førte til etablereringen af Medicinrådet, var baseret på påstanden om, at omkostningerne til sygehusmedicin var forklaringen på de idelige fyringsrunder blandt læger og sygeplejersker på landets sygehuse.

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Af Kristian Lund d. 29. august 2017. i Samfund

MEDIEKRITIK

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Man kommer ikke udenom at store landsdækkende medier kan noget med folkeoplysning, som hverken sygehuse, læger eller patientforeninger magter, og det blev i den grad åbenbaret i Sundhedsmagasinet på Danmarks Radio tirsdag aften.

Tidlig opsporing - tanken skal tænkes

Af Kristian Lund d. 29. maj 2017.

Det drukner i de store slagsmål på sundhedsområdet, at Kræftplan IV afsatte en stor portion penge, 170 mio. kr., til tidlig opsporing af kræftsygdomme, og initiativet handler især om at forbedre de praktiserende lægers muligheder for at speede opsporingen op.

Men det er ikke nemt, og det gælder da ganske særligt, hvad angår hæmatologiske sygdomme, som er sjældne i almen praksis.

Ruskravende galt, men de hæmatologiske kræftpatienter fortier deres behandling

Af Kristian Lund d. 27. april 2017.

Hæmatologiske kræftpatienter ligner ikke andre kræftpatienter. Især på ét punkt afviger de alvorligt fra de andre, nemlig når det angår økonomi. Det går de mere op i end alle andre patienter – og resultatet er, at hver femte af dem ligefrem fortier, at de er i behandling med dyr medicin. Det er markant flere end andre kræftpatienter.

DHS-stafetten videre til Henrik Frederiksen

Af Kristian Lund d. 13. marts 2017. i Samfund

Den nye formand for Dansk Hæmatologisk Selskab blev Henrik Frederiksen fra OUH, der blev valgt på hæmatologernes årsmøde i 10.-11. marts på Hindsgaul. 

 

[12 3 4  >>  

FORSIDEN LIGE NU

DHS-årsmøde: Fokus på vira og immundefekt

08. marts 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Vira og immundefekt er hovedtemaet på årsmødet i Dansk Hæmatologisk Selskab (DHS), som finder sted 9.-10. marts på Hindsgavl Slot. Ligesom på årsmødet i 2017,…

Allogen HCT medfører øget risiko for kognitive problemer

08. marts 2018 Sygdomme Signe Juul Kraft
Patienter, der modtager myeloablativ allogen hæmatopoietisk celletransplantation (HCT) har en signifikant højere risiko for kognitiv svækkelse i årene efter…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift