Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Test, test og atter test – surt, men nødvendigt

Af Kristian Lund d. 13. december 2017.

Det er ingen overraskelse, og slet ikke for hæmatologer, at fremtiden kommer til at dreje sig om test og superpræcis diagnostik.

På ingen områder er det mere rigtigt end for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som velsagtens er længere end alle andre cancere når det gælder om at teste.

Skal hæmatologerne prioritere – eller kræve ind?

Af Kristian Lund d. 12. december 2017.

Det er bestemt en vigtig debat formanden for Dansk Hæmatologisk Selskab, Henrik Frederiksen, tager fat på i gårsdagens udgave af Hæmatologisk Tidsskrift fra ASH.

Til daglig er han jo overlæge på Hæmatologisk Afdeling X, Odense Universitetshospital, og der møder han en hverdag, som bare bliver dyrere og dyrere – og stadigt mere ressourcekrævende.

Hæmatologerne skal passe på ikke at blive overset

Af Kristian Lund d. 10. december 2017. i Samfund

Mens danske hæmatologer drøner rundt i den hæmatologiske myretue i Atlanta, så er tiden ikke gået i stå herhjemme. I nat indgik regeringen og Dansk Folkeparti finansaftalen, som afgør, hvordan livet skal være i sundhedsvæsenet i det kommende år.

Velkommen til ASH 2017: Vanskeligere, mere krævende – og, tro det eller ej, endnu dyrere

Af Kristian Lund d. 09. december 2017.

I de seneste år har ASH budt på nyheder om et nyt behandlingsregime. Men nu er fremtidsmusikken om CAR-T celle terapi rent faktisk på vej til at blive til virkelighed - klar til patienterne.

Hæmatologien behøver hjælp

Af Kristian Lund d. 09. november 2017. i Samfund

Fronterne er trukket skarpt op i den puniske krig, der netop nu udspiller sig i det hæmatologiske verden.

Den aktuelle anledning blev en artikel i Dagens Medicin, som præsenterede Vejle Sygehus som den store vinder, når det gælder behandling af myelomatose her til lands. Konklusionen var baseret på den seneste årsrapport fra myelomatosedatabasen, som ifølge lægeavisen viser, at overlevelsen i Vejle ”stikker af” sammenlignet med resten af landet. Avisens forside prydedes af Torben Plesner, den ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling i Vejle.

Ny eksamen: Kan Medicinrådet mon regne

Af Kristian Lund d. 30. oktober 2017. i Samfund

Spinraza-sagen sendte Medicinrådet til sin første eksamen. Havde rådet et hjerte, eller handlede prioriteringsprojektet i dette tilfælde bare om at spare penge.

Håndteringen gav svaret. Medicinrådet magtede ikke at finde en løsning, der sikrer, at patienterne, små børn, der reelt ligger for døden, kan få et lægemiddel, der for alvor kunne give dem et liv.

Prioriteringsdrama: Har vi millioner til et barns liv

Af Kristian Lund d. 10. oktober 2017.

I overmorgen, torsdag 12. oktober, står Medicinrådets manddomsprøve, og det bliver ikke et lægemiddel til kræftpatienter som åbner ballet.

På sit møde skal medlemmerne af rådet evne at træffe en beslutning for eller imod et lægemiddel mod muskelsvind – en forfærdelig sygdom, som især rammer og tager livet af små børn. 

Bent Hansens skræmmekampagne var fup

Af Kristian Lund d. 19. september 2017. i Samfund

I dag kan man konstatere, at Bent Hansens kampagne mod nye - og ofte dyre - lægemidler reelt har været et stort fupnummer. 

Kampagnen, som førte til etablereringen af Medicinrådet, var baseret på påstanden om, at omkostningerne til sygehusmedicin var forklaringen på de idelige fyringsrunder blandt læger og sygeplejersker på landets sygehuse.

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Af Kristian Lund d. 29. august 2017. i Samfund

MEDIEKRITIK

Tak, DR, for gaven til leukæmien

Man kommer ikke udenom at store landsdækkende medier kan noget med folkeoplysning, som hverken sygehuse, læger eller patientforeninger magter, og det blev i den grad åbenbaret i Sundhedsmagasinet på Danmarks Radio tirsdag aften.

Tidlig opsporing - tanken skal tænkes

Af Kristian Lund d. 29. maj 2017.

Det drukner i de store slagsmål på sundhedsområdet, at Kræftplan IV afsatte en stor portion penge, 170 mio. kr., til tidlig opsporing af kræftsygdomme, og initiativet handler især om at forbedre de praktiserende lægers muligheder for at speede opsporingen op.

Men det er ikke nemt, og det gælder da ganske særligt, hvad angår hæmatologiske sygdomme, som er sjældne i almen praksis.

Ruskravende galt, men de hæmatologiske kræftpatienter fortier deres behandling

Af Kristian Lund d. 27. april 2017.

Hæmatologiske kræftpatienter ligner ikke andre kræftpatienter. Især på ét punkt afviger de alvorligt fra de andre, nemlig når det angår økonomi. Det går de mere op i end alle andre patienter – og resultatet er, at hver femte af dem ligefrem fortier, at de er i behandling med dyr medicin. Det er markant flere end andre kræftpatienter.

DHS-stafetten videre til Henrik Frederiksen

Af Kristian Lund d. 13. marts 2017. i Samfund

Den nye formand for Dansk Hæmatologisk Selskab blev Henrik Frederiksen fra OUH, der blev valgt på hæmatologernes årsmøde i 10.-11. marts på Hindsgaul. 

 

Det var pokkers – besparelserne løfter kvaliteten

Af Kristian Lund d. 01. marts 2017.

I disse forbandede sparetider er det vederkvægende, når en klinikchef tør bekende, at en tung besparelse faktisk har ført til fordele.

Men det gør Lars Kjeldsen, klinikchef på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling, som har nedlagt det ene af tre sengeafsnit. Men det har vist sig at være den rigtige løsning, siger han til Hæmatologisk Tidsskrift.

Hæmatologernes superstjerne er død

Af Kristian Lund d. 19. januar 2017. i Samfund

Hæmatologernes superstjerne er død

Han blev 65 år, men ser man på hvad professor, tidligere klinikchef ved Hæmatologisk Afdeling på Rigshospitalet Niels Borregaard udrettede i sit liv, så kunne man tro at han var fyldt det dobbelte. 

Patientansvarlig læge truet indefra

Af Kristian Lund d. 13. december 2016.

Sjældent har et sundhedsinitiativ fundet så bred og stærk opbakning som den patientansvarlige læge, der skal rulles ud på kræftafdelingerne overalt i landet allerede i det nye år.

[12 3  >>  

FORSIDEN LIGE NU

Refixia bliver standardbehandling til hæmofili B

14. december 2017 Hæmofili NIna Bro
Medicinrådet anbefaler forebyggende behandling med Refixia (nonacog beta pegol) som forebyggende standardbehandling ved hæmofili B til en mindre gruppe…

Venclyxto plus MabThera forbedrer den progressionsfri overlevelse for CLL

13. december 2017 Leukæmi Signe Juul Kraft
ASH 2017: Det mest interessante studie på området for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) på dette års ASH-møde er fase III-undersøgelsen Murano , som er udvalgt…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift